Zmywanie na wyspie lub półwyspie. Zobacz pomysły architektów
W nowoczesnej kuchni zmywanie nie musi odbywać się w kącie czy pod ścianą. Śmiało można przenieść strefę zmywania na środek kuchni - wyspę lub półwysep.
Strefa zmywania w kuchni to ważne miejsce nie tylko ze względu na to, iż właśnie tu po prostu zmywamy. To także strategiczny punkt, jeśli chodzi i przygotowywanie posiłków. Tu bowiem myjemy wszystkie nasze produkty, zanim ulegną dalszej obróbce, ale też i dbamy o higienę przygotowywanych posiłków.
Tradycyjnie tzw. strefa mokra ulokowana jest przy ścianie, rzadziej w kącie, a więc w miejscu gdzie mamy dostęp do instalacji wodnej. Jednakże nowoczesna rozwiązania technologiczne, ale i aranżacyjne pozwalają przenieść ją w dowolne miejsce naszej kuchni. Najlepszym z nich wydaje się być wyspa lub półwysep. Bowiem ulokowana po środku strefa zmywania to nie tylko komfort użytkowania, ale też niepowtarzalny design naszej przestrzeni kuchennej.