Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Zupa z zielonego groszki i imbiru

  • Autor: Urszula Tatur
  • 10 lip 2017 11:58
Zupa z zielonego groszki i imbiru
Thermomix

Dietetyczna zupa z zielonego groszki i imbiru.

REKLAMA

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU I IMBIRU ORAZ CYTRYNOWY ŁOSOŚ BROKUŁAMI
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

· 80 g oliwy z oliwek
· 50 g sosu sojowego
· ½ łyżeczki brązowego cukru
· 10 g skórki z cytryny, ekologicznej
· 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
· 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (150-180 g każdy)
· 100 g szalotek, pokrojonych na kawałki
· 1 ząbek czosnku
· 100 g pora, tylko biała część, pokrojonego na kawałki
· 20-30 g imbiru, świeżego korzenia, obranego (opcjonalnie)
· 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
· 350 g groszku zielonego, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
· 450 g wody
· 2 łyżeczki soli morskiej
· 400 g różyczek brokułu
· 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
· 50-100 g śmietany, 18% tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do naczynia miksującego wlać 30 g oliwy, sos sojowy, dodać brązowy cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny, zmiksować 20 s/obr. 5. Do głębokiego naczynia włożyć łososia. Powstałą marynatę wlać do naczynia, w którym znajduje się łosoś, odstawić do lodówki na 10 min.
2. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, czosnek, pora, imbir, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Następnie dusić 7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu i przyprawić ½ łyżeczki soli, włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim łososia wraz z marynatą. Łososia przyprawić ½ łyżeczki soli i pieprzem, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby zawartość przystawki nie ostygła.
4. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, założyć miarkę, zmiksować 2 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
5. Zupę podawać jako przystawkę, natomiast filety z łososia i różyczki brokułu jako danie główne.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1. Do miski wlać 30 g oliwy, sos sojowy, dodać brązowy cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny, wymieszać. Do głębokiego naczynia włożyć łososia. Powstałą marynatę wlać do naczynia, w którym znajduje się łosoś, odstawić do lodówki na 10 min.
2. Do blendera włożyć szalotkę, czosnek, pora, imbir, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić. Następnie przełożyć do rondelka i dusić ok. 15 minut
3. Do garnka przełożyć duszone wcześniej warzywa, dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli. Gotować przez ok. 20 minut.
4. W oddzielnym garnku ugotować brokuły
5. W naczyniu do parowania umieścić łososia wraz z marynatą. Łososia przyprawić ½ łyżeczki soli i pieprzem, gotować na parze ok. 35 minut.
6. Ugotowany wywar z selerem i groszkiem przełożyć do blendera, dodać śmietanę i zblendować na gładką masę.
7. Zupę podawać jako przystawkę, natomiast filety z łososia i różyczki brokułu jako danie główne.

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA