Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Zimą sięgamy po kasze

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 lut 2017 13:58
Zimą sięgamy po kasze
Knorr

Tyle rodzajów kasz, a jeszcze więcej różnorodnych potraw, które można z nimi przyrządzić! Gryczana pasuje do mięs, z kuskusem przygotujemy pyszne azjatyckie dania, a jaglana sprawdzi się na pożywne śniadanie. Kasze są idealne na zimowe, chłodnie dni, bo zawierają dużo cennych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych.

REKLAMA

Kasze są sycące, a zarazem lekkostrawne. Zawierają cenne składniki mineralne, takie jak potas, żelazo i magnez oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę E. Kasza jest znana w Polsce od XVI wieku. Dziś możemy się cieszyć jej wieloma rodzajami:
• kasza gryczana – wyróżnia się kaszę nieprażoną i prażoną. Powstaje, jak jej nazwa wskazuje, z gryki, która pochodzi z Chin i Japonii. Mimo pochodzenia z dalekich stron, jest niezwykle popularna w Europie. To jedna z najzdrowszych kasz - zawiera spore ilości kwasu foliowego, magnezu, cynku i potasu. Dzięki np. potasowi może pomóc wpływać na prawidłowe ciśnienie krwi. Ugotowana, najlepiej smakuje w połączeniu z daniami mięsnymi, takimi jak gulasze. Można z niej również przyrządzać placki, pasztety czy zapiekanki.
• kasza jęczmienna – w zależności od grubości ziarna, wyróżnia się kaszę pęczak, perłową, grubą, średnią i drobną. Zawiera witaminę PP, która polecana jest przy kłopotach z cerą, ponieważ pomaga zachować zdrową skórę. Kasza jęczmienna zawiera bardzo dużo błonnika. W kuchni najczęściej występuje w roli bazy dla krupniku.
• kasza manna – czyli inaczej grysik. Kojarzy się z potrawami dla dzieci, bo jest bardzo drobną kaszą pszenną. Zawiera błonnik, jest źródłem żelaza i jodu. Rozgotowana kasza tworzy kleik, na bazie którego powstają zupy mleczne, budynie i kremy. Tradycyjnie spożywana jest przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego.
• kasza jaglana – mogą ją spożywać osoby uczulone na gluten, bo pochodzi z ziarna prosa. Warto ją nie tylko gotować, ale także prażyć na patelni. Popularna jaglanka to źródło żelaza, krzemu, witaminy B1, B6 i B2, która pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie. Kasza jaglana to niemałe zaskoczenie w kuchni – świetnie pasuje do potraw mięsnych, warzywnych, zup i deserów. Stanowi również pomysł na pożywne śniadanie, z dodatkiem mleka i owoców.
• kasza kukurydziana – powstaje z kukurydzy, która była od wieków znana w Ameryce Południowej. Z czasem stała się popularna na całym świecie. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i polecana nawet dla bardzo małych dzieci. Ma dużo witaminy E oraz luteiny.
• kuskus – jest bardzo drobną kaszą z pszenicy twardej durum. Łatwo się ją przygotowuje, bo wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Kuskus jest bogata w węglowodany i białko. Świetnie smakuje także na zimno, jako dodatek do sałatek.
• kasza owsiana – produkowana z ziaren owsa. Jest za to bardzo kaloryczna. W owsiance znajduje się m.in. białko i błonnik.
• kasza bulgur – to rodzaj kaszy pszenicznej, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. W Azji jest spożywana na równi z ryżem.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA