REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Ziemniaki wcale nie muszą oznaczać nudy! Odkrywamy ich tajemnice

  • Autor: Urszula Tatur
  • 02 cze 2017 12:41
Ziemniaki wcale nie muszą oznaczać nudy! Odkrywamy ich tajemnice
Ziemniaki wcale nie muszą oznaczać nudy!
Ziemniaki wcale nie muszą oznaczać nudy! Odkrywamy ich tajemnice
Ziemniaki wcale nie muszą oznaczać nudy! Odkrywamy ich tajemnice

Oswojeni z zasadami kuchni fusion śmiało sięgamy po polskie warzywa i chętnie nadajemy im nowe oblicze. Najlepszym przykładem są ziemniaki, które od wieków obecne na naszych stołach, dziś stają się głównym składnikiem egzotycznych dań rodem z wielu zakątków Europy. Portugalskie Caldo Verde, francuski Gratin czy Casserole – wybór inspiracji jest ogromny. Oryginalnie przyprawione, zestawione w ciekawe połączenia smaków ponownie zyskują nasze zainteresowanie. I słusznie!

REKLAMA

Choć ziemniaki często postrzegane są jako warzywa pospolite, mają wiele do zaoferowania. Swobodnie możemy włączyć je do diety odchudzającej, gdyż przede wszystkim są niskokaloryczne – w 100 g kartofli gotowanych w wodzie znajdziemy jedynie 75 kcal. Co więcej, miąższ z ziemniaków zawiera lekkostrawne węglowodany, wysokiej jakości białko i błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie umożliwiając poprawną perystaltykę jelit. Szczególnie lubiane i smaczne młode ziemniaki są także wartościowym źródłem witaminy C – średniej wielkości bulwa zawiera ok. 16 mg. Warto więc uwzględnić kartofle w codziennym menu, nie tylko jeśli zależy nam na odporności, ale również gdy chcemy mieć piękną cerę. Ziemniaki mają bowiem właściwości nawilżające oraz zmiękczające i znajdziemy w nich wiele minerałów: potas i fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Reasumują: im częściej jemy pyry, tym lepiej dla naszego zdrowia i urody. Jak zatem przygotowywać kartofle, aby regularnie czerpać z ich dobroczynnych właściwości?

Stłuczony, jak ziemniak
Na polskich stołach – szczególnie jesienią i zimą – ziemniaki występują najczęściej w postaci puree. Ta kremowa masa powstała z połączenia ubitych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła gości na stołach zwyczajowo jako dodatek do mięs i sosów. Wskazówka! Trzeba zwrócić uwagę, aby ziemniaki nie tuczyły, dlatego nie należy łączyć ich z tłustymi potrawami. Planując codzienne menu, warto pamiętać także o tym, że utłuczone pyry są również składnikiem pysznych, sprężystych klusek: śląskich z dziurką, malutkich kopytek i wypełnionych miąższem knedli z owocami. Doskonałą bazą do przygotowania szybkich i wartościowych potraw ziemniaczanych jest Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella, która posiada wiele możliwości przygotowania. Entuzjaści grilla mogą przyrządzić ją na rozgrzanym ruszcie z dodatkiem świeżych warzyw i mięsa, zaś zwolennicy domowych sposobów mogą skorzystać z piekarnika, czy patelni tworząc wyśmienite dania obiadowe. Zapiekane kulki ziemniaczane, gołąbki, pierogi z farszem z kiszki lub wyrazista zupa ziemniaczana to tylko niektóre sposoby przyrządzenia tego gotowego produktu. Poszukując inspiracji na lekką i smaczną kolację możemy stworzyć natomiast całą gamę przekąsek, którym daleko do ciężkich i uważanych za niezdrowe fast food.

Przekąski, to nie tylko chipsy!
Kartofle, ziemniaki, pyry jakby ich nie nazwać stanowią bazę dla wielu przekąsek. Duża doza inspiracji płynie z kuchni wegańskiej, dzięki której wiemy jak przygotować m.in. dietetyczne frytki i chipsy z batatów. Idąc za sugestiami kuchni fusion, odświeżamy również pamiętane z dzieciństwa przepisy, jak placki ziemniaczane czy popularne w PRL-u - kotlety z kartofli. Kluczem do nowej, smakowitej jakości są odważne kombinacje smaków. Starte pyry łączymy z cukinią i marchewką, a do kotlecików hojną ręką dodajemy egzotyczną kolendrę. Z ziemniaków przygotujemy także szybkie potrawy na lekkie obiady i kolacje we dwoje. Przykładem mogą być jajeczne fritatty i tortille rodem z Hiszpanii z ogromną ilością smakowitych dodatków, zapiekane na patelni lub w piekarniku. Niezależnie od ulubionych dodatków, czy kulinarnej odwagi głównym składnikiem każdej potrawy stają się ziemniaki, uważane od wielu lat niesłusznie za bezwartościowy produkt. Poszukujący smacznych i szybkich przekąsek mogą skorzystać z wyrazistej Kiszki Ziemniaczanej doskonale sprawdzającej się jako zamiennik ziemniaków w każdej z potraw – nie tylko skrócimy czas przygotowania, ale także nadamy im wyjątkowego aromatu tworząc np. ziemniaczane muffiny.

REKLAMA


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA