REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Żelazne prażoki z duszoną karkówką

  • Autor: Urszula Tatur
  • 07 lis 2016 09:44
Żelazne prażoki z duszoną karkówką
Fot. Gzella

Rdzenna kuchnia wielkopolska nieodłącznie kojarzy się z pyrami. To właśnie ziemniaki królują na stołach Wielkopolan, stanowiąc bazę rozmaitych dań. Żelazne prażoki, powstałe z gotowanych i startych ziemniaków w połączeniu z duszoną karkówką, to sposób na szybkie w przygotowaniu i sycące danie główne.

REKLAMA

Żelazne prażoki z duszoną karkówką

Składniki
- karkówka firmy Gzella 700g
- mąka pszenna 2 – 3 łyżki
- olej rzepakowy 3 łyżki
- cebula 1 średnia sztuka
- czosnek 2 ząbki
- woda 2 ½ szklanki
- sól, pieprz, majeranek do smaku

Wykonanie:
Karkówkę pokroić w plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Dokładnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na patelni na oleju do uzyskania złotego koloru. Plastry przełożyć do rondelka, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie podlać wodą i gotować parę minut. Całość wlać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Żelazne prażoki
Składniki:
- ziemniaki 2kg
- masło 2 łyżki
- sól, cukier do smaku

Wykonanie:
Obrane ziemniaki podzielić: ¼ ugotować do miękkości, ¾ zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi. Dodać masło, sól oraz cukier do smaku. Następnie ubijając tłuczkiem zagotować.
Tak przygotowane prażoki wyłożyć w formie klusek na talerze. Podawać z bitkami wołowymi
i sosem.

Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA