Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 paź 2017 09:35
Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans
Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans
Zdrowe smarowanie bez tłuszczów trans

Polacy chcą jeść zdrowo, co oznacza także unikanie żywności zawierającej tłuszcze trans. W odpowiedzi na tę potrzebę oraz w trosce o zdrowie konsumentów, ZT „Kruszwica” S.A. oferuje szeroką gamę produktów do smarowania pieczywa, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i praktycznie nie zawierają izomerów trans.

REKLAMA

Instytucje zajmujące się zdrowym żywieniem w Polsce i na świecie (np. IŻŻ, WHO) podkreślają korzyści dla zdrowia wynikające ze spożycia większej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, kosztem tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Tłuszcze trans występują naturalnie w produktach mleczarskich, mięsie pochodzącym od przeżuwaczy (np. krów i owiec) lub pochodzą z częściowo utwardzonych/uwodornionych olejów roślinnych. Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów trans pochodzących z obu źródeł podwyższa stężenie złego cholesterolu LDL we krwi oraz zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych .
Jak można ograniczać tłuszcze trans?
Rosnący trend zdrowego odżywiania sprawia, że Polacy coraz częściej czytają etykiety
i świadomiej wybierają produkty. Eliminowanie z jadłospisu tych, które zawierają tłuszcze trans, nie jest jednak takie proste. W Polsce, i w Europie ustawodawstwo nie zezwala producentom żywności znakować produktów informacją o zawartości tłuszczów trans. Jedyną możliwością unikania izomerów trans przez konsumentów jest rezygnacja z produktów, które zawierają częściowo utwardzone oleje roślinne oraz ograniczenie spożycia produktów mleczarskich i mięsa przeżuwaczy.
Obecnie nie ma także prawnego obowiązku ograniczania zawartości tłuszczów trans
w produktach spożywczych. Jednak producenci mogą dobrowolnie minimalizować zawartość przemysłowych tłuszczów trans w produktach, dokonując ich reformulacji i rezygnując
z częściowego uwodorniania olejów roślinnych. Działania w tym kierunku zostały podsumowane w kodeksie postępowania IMACE (Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Margaryn). Zgodnie z kodeksem, członkowie Stowarzyszenia dążą do tego, żeby wszystkie margaryny i tłuszcze do smarowania zawierały mniej niż 2% izomerów trans w przeliczeniu na zawartość tłuszczu, co odpowiada ilości 1% energii z tłuszczów na dobę.
Miękkie margaryny kubkowe praktycznie bez tłuszczów trans
Jak wynika z najnowszych badań składu kwasów tłuszczowych w produktach do smarowania pieczywa , margaryny kubkowe dostępne w Polsce pod względem zawartości tłuszczów trans są zgodne z rekomendacjami IMACE, a nawet je przewyższają. 95% wszystkich miękkich margaryn kubkowych praktycznie nie zawiera tłuszczów trans, co oznacza, że ich

ilość w produkcie nie przekracza 1% . Polskim producentem tłuszczów do smarowania pieczywa, który potwierdza, że wszystkie produkty do smarowania z jego oferty zawierają poniżej 1% tłuszczów trans jest ZT „Kruszwica” S.A.
Wyniki wspomnianych badań wykazały także, że miękkie margaryny kubkowe odznaczają się także najkorzystniejszym profilem kwasów tłuszczowych - zawierają najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, a najmniej nasyconych i tłuszczów trans . Z tego względu wybierając tłuszcz do smarowania pieczywa, warto postawić na miękką margarynę kubkową.
Wysokiej jakości margaryny od ZT „Kruszwica” S.A.
Zastosowanie olejów roślinnych i innowacyjnych technologii pozbawionych częściowo utwardzonych tłuszczów sprawia, że margaryny konsumenckie oferowane przez ZT „Kruszwica” S.A. nie zawierają izomerów trans i są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Konsumenci, którzy poszukują wysokiej jakości prozdrowotnej żywności, mogą także sięgnąć po funkcjonalne produkty do smarowania pieczywa od ZT „Kruszwica” S.A. Wśród nich znajdują się miękkie margaryny wzbogacane o sterole roślinne i potas, wspierające utrzymanie prawidłowego cholesterolu we krwi (spożywając od 1,5 do 3 g steroli roślinnych dziennie możemy obniżyć poziom cholesterolu o 7-12,5%). ZT „Kruszwica” S.A. jest także jedynym w Polsce producentem margaryny z dodatkiem oleju z mikroalg morskich, naturalnego źródła kwasu DHA, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i wzroku.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA