Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Zdrowe nie tylko na karnawał

  • Autor: Urszula Tatur
  • 13 sty 2017 20:49
Zdrowe nie tylko na karnawał
Knorr
Zdrowe nie tylko na karnawał
Zdrowe nie tylko na karnawał
Zdrowe nie tylko na karnawał
Zdrowe nie tylko na karnawał

Wprowadźmy zasadę – jemy 5 posiłków dziennie. Przygotowujmy mniejsze porcje, ale spożywajmy je częściej. Podstawą naszej diety powinny być warzywa, zwłaszcza te sezonowe oraz, owoce. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, do naszego jadłospisu włączajmy także chude mięso, ryby, nabiał (chudy i półtłusty), produkty zbożowe, takie jak pieczywo z pełnego przemiału, kasze, ryż, czy płatki owsiane, a także oleje roślinne.

REKLAMA

Kanapki z pastą z łososia i surówką z rukoli
Składniki:
• 200 g filetu z łososia, ze skórą
• 300 g twarożka kanapkowego Bieluch
• łyżeczka Przyprawy do mięs Knorr
• łyżeczka soku z cytryny
• łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 łyżki natki pietruszki
• 8 kromek chleba żytniego
• 150 g rukola - 150 gramów
• 200 g pomidorków koktajlowych
• 40 g kiełków lucerny
• łyżka oliwy z oliwek
• łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
1. Filet z łososia natrzyj przyprawą do mięsa Knorr wymieszaną z łyżeczką oliwy.
2. Upiecz w piekarniku wyłożonym papierem do pieczenia, skórą do dołu w temperaturze 180C przez około 10 minut, tak aby mięso nie było wysuszone. Po przestygnięciu usuń skórę z łososia.
3. Mięso włóż do miski, dodaj twarożek i rozgnieć widelcem na gładką masę. Dopraw sokiem z cytryny, dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce przez ok. 30 minut.
4. Kromki chleba smaruj pastą i posyp natką pietruszki. Podawaj z sałatką przygotowaną z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków. Całość polej sosem przygotowanym z oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z migdałów
Składniki:
• 200 g ryżu białego
• 4 łyżki wiórek kokosowych
• 200 ml wody
• 200 ml mleka 1,5%
• 400 g pomidorów z puszki
• 2 duże marchewki
• 1,5 litra wody
• 4 łyżki jogurtu greckiego
• łyżeczka natki pietruszki
• łyżeczka oregano
• łyżeczka bazylii
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 2 sztuki Rosołu z kury Knorr
• 4 łyżki płatków migdałowych
• 2 łyżki siemię lnianego
Sposób przygotowania:
1. Wodę i mleko wlej do rondla. Wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe.
2. Zrób zupę. Marchewkę pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie, aż nieco zmięknie. Dodaj pomidory. Chwilę podsmaż razem z oregano i bazylią aż smaki się połączą.
3. Dolej 1l wody, dodaj kostki rosołowe i gotuj, aż marchewka będzie zupełnie miękka.
4. Całość zmiksuj. W razie konieczności dolej resztę wody, aby zupa nie była zbyt gęsta.
5. Jogurt wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Odstaw na chwilę.
6. Zrób posypkę. Płatki migdałowe posiekaj. Przełóż na suchą patelnię razem z siemieniem lnianym. Chwilę podpraż. Na talerz wyłóż porcję ryżu. Wlej zupę. Udekoruj zielonym jogurtem i posypką.

Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami
Składniki:
• brokuł
• 2 cukinie
• 3 ząbki czosnku
• 200 g makaronowych rurek
• 180 g szynki
• 50 g sera żółtego, np. Tylżycki
• Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką
• 1,5 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Zagotuj wodę w garnku. Warzywa umyj, cukinie pokrój w plasterki, brokuły podziel na małe różyczki. Różyczki brokułów włóż do wrzątku i gotuj 2 minuty. Odcedź.
2. Obrany czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej Ramę, dodaj czosnek i po 1 minucie przygotowane warzywa. Smaż przez 4 minuty.
3. W miedzyczasie przygotuj według przepisu sos do zapiekanki Knorr. Pokrój szynkę. Nieugotowany makaron ułóż w naczyniu do zapiekania z połową szynki i polej połową przygotowanego sosu.
4. Na wierzch makaronu wyłóż przesmażone warzywa i posyp reszta szynki.
5. Wszystko polej pozostałą częścią sosu i na wierzchu posyp tartym serem. Zapiekaj około 20 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij folię by ser się zarumienił.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA