REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Zaskocz ukochaną osobę deserem – walentynkowe fondue pełne słodyczy

  • Autor: Urszula Tatur
  • 10 lut 2017 12:38
Zaskocz ukochaną osobę deserem – walentynkowe fondue pełne słodyczy
Thermomix

W Walentynki zakochanym wyjątkowo zależy, by tego dnia zaskoczyć czymś drugą połówkę. Kwiaty, świece, przystawka gotowa, danie główne też. A co z deserem? Zamiast klasycznych ciast, deserów lodowych i tortów postawmy na niezwykle efektowne fondue. Kolacja we dwoje będzie jeszcze bardziej romantyczna.

REKLAMA

Sery i szwajcarscy górale – tak to się zaczęło

Słowo fondue pochodzi od francuskiego fondre, czyli “roztapiać”. Choć nazwa popularnego deseru fundue ma korzenie francuskie, jego historia sięga XVIII – wiecznej Szwajcarii. To właśnie szwajcarscy górale, którzy w okresie zimowym nie zawsze mogli pozwolić sobie na zakup świeżej żywności znaleźli sposób na wykorzystanie zapasów z lata. Dlatego sery, których mieli pod dostatkiem, a które z czasem stawały się twarde, roztapiali na ognisku z dodatkiem wina, a w serowej masie maczali kawałki czerstwego chleba. W chłodne, zimowe wieczory cała rodzina zasiadała nad gorącym kociołkiem, by posilić się rozgrzewającym daniem. Z czasem fondue przestało być daniem “z resztek”, a stało się ekskluzywną przystawką, do przygotowania której zaczęto wykorzystywać nie tylko sery, ale też mięsa i czekoladę w wersji fondue deserowego.

Fondue bez specjalnego zestawu? – To możliwe!

Do przygotowania klastycznego, serowego fondue potrzebujemy przynajmniej dwóch gatunków sera np. gruyere i cheddar, białego wytrawnego wina i przypraw – czosnku i gałki muszkatołowej oraz specjalnego naczynia caquelon, dostepnego najczęściej w zestawie ze specjalnymi miseczkami i metalowymi widelczykami. To jednak wydatek od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych. W domowych warunkach poradzimy sobie też bez specjalnego urządzenia. Alternatywą jest zwykły garnek o grubym dnie – pamiętajmy jednak, by składniki fondue podgrzewać w nim na bardzo delikatnym ogniu. Fondue przygotujemy też w podwójnym garnku do gotowania na parze, który dostarcza ciepła w sposób najbardziej zbliżony do caquelon albo w wolnowarze.

Producenci urządzenia wielofunkcyjnego Thermomix® także pomyśleli o wielbicielach przekąsek maczanych w rozpuszczonym serze lub czekoladzie. To dla nich przygotowana została jedna z najnowszych kolekcji, dostępnych na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®. Kolekcja “Fondue. Wytrawne i nie tylko” to 10 nietypowych przepisów na fondue. Wszystkie pomysły z kolekcji zrealizujemy teraz dosłownie w mgnieniu oka. A to za sprawą dostępnego od lutego w sprzedaży Cook-Key® – nowego dodatku do urządzenia Thermomix®. Dodatek, pozwala na połączenie urządzenia Thermomix® z Internetem i Cookidoo®. Dzięki temu wszystkie przepisy z nowej kolekcji będzie można przenieść w całości, bezpośrednio do urządzenia Thermomix®, a dzięki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie na ekranie dotykowym wyświetli kolejne kroki przygotowania fondue i wstępnie ustawi parametry gotowania. Z nową kolekcją do wyboru mamy m.in. fondue karmelowe, malinowe, a nawet piwno-czosnkowe z serem! Na Walentynki polecamy natomiast Fondue sernikowo-czekoladowe z herbatnikami. To pyszne uzupełnienie walentynkowej kolacji we dwoje.

FONDUE SERNIKOWO-CZEKOLADOWE Z HERBATNIKAMI

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
· 100 g cukru
· 75 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao), pokrojonej na kawałki
· 400 g serka kremowego, np. Philadelphia, pokrojonego na kawałki
· 2 łyżki likieru pomarańczowego lub innego deserowego likieru
· wafle tortowe, (np. andruty) pokrojone na kawałki, do podania lub herbatniki, do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zmielić 10 s/obr. 10. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
2 Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3 Dodać cukier puder, serek kremowy i likier, podgrzać 3 min 30 s/90°C/obr. 3.
4 Fondue sernikowo-czekoladowe przelać do miski. Wafle lub herbatniki zanurzać w fondue, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
W młynku zmielić cukier i przełożyć do oddzielnego naczynia. Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier puder, serek kremowy i likier. Podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, regularnie mieszając. Gotowe fondue przelać do miseczki, podawać z herbatnikami bezpośrednio po przygotowaniu.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA