REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Z mięsem, warzywami, owocami, a może z serem? 5 sposobów na szaszłyki z grilla

  • Autor: Urszula Tatur
  • 06 sie 2017 09:30
Z mięsem, warzywami, owocami, a może z serem? 5 sposobów na szaszłyki z grilla
Szaszłyki w marynacie orzechowej
Z mięsem, warzywami, owocami, a może z serem? 5 sposobów na szaszłyki z grilla
Z mięsem, warzywami, owocami, a może z serem? 5 sposobów na szaszłyki z grilla
Z mięsem, warzywami, owocami, a może z serem? 5 sposobów na szaszłyki z grilla
Z mięsem, warzywami, owocami, a może z serem? 5 sposobów na szaszłyki z grilla
Z mięsem, warzywami, owocami, a może z serem? 5 sposobów na szaszłyki z grilla

Fantazja w ich wykonaniu nie ma końca! Dlatego szaszłyki są doskonałym pomysłem na grilla. Możemy je przyrządzić z kawałków chrupiącego mięsa, aromatycznych warzyw, ale też owoców, grzybów i serów. Możliwość ich różnorodnej kompozycji sprawia, że szaszłyki nigdy się nie znudzą!

REKLAMA

Tradycyjnie, czyli z kurczakiem

Połączenie nieśmiertelne, czyli szaszłyki mięsno-warzywne. Na patyki nadziewamy kawałki kurczaka i boczku, dla których „przerywnikami” będą suszone śliwki, papryka i cebula. To sprawdzony, klasyczny wybór na rodzinnego grilla. „Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grillu, namoczmy je wcześniej w wodzie” – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem

Składniki:

12 podudzi z kurczaka bez kości
Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
100 g boczku wędzonego w kawałku
100 g suszonych śliwek
papryka zielona
2 cebule czerwone
50 ml brandy
30 ml oliwy z oliwek
drewniane patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Podudzia pokrój w dość dużą kostkę – 3x3 cm. Boczek, cebulę i paprykę pokrój w podobnej wielkości kostkę, śliwki (w całości) zalej brandy i odstaw na 15 minut.
W misce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą dla smaku. Pokrojone mięso oraz boczek przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą. Odstaw również na 15 minut.
Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.
Tak przygotowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez 10-15 minut obracając je co 2-3 minuty. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i grzankami lub pieczonymi na grillu ziemniaczkami ziołowymi.

Po góralsku, czyli z oscypkiem

Oscypek na grillu to góralska specjalność, a w połączeniu z delikatnym mięsem z indyka stanie się wykwintną przekąską. Najpierw przygotowuje się roladki z indyka – z jarmużem, ogórkiem kiszonym i właśnie oscypkiem. Następnie stają się one elementem szaszłyka – nadziewamy je na przemian z cukinią. Na pierwszy rzut oka - połączenie nietypowe, ale po przyrządzeniu okaże się, że będziemy chcieli do niego wracać jak najczęściej! „Należy pamiętać, aby roladki z piersi indyka nie były ani zbyt długie, ani zbyt grube. Inaczej ciężko będzie je dopiec w środku” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Goście będą zachwyceni!

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem

Składniki:

700 g piersi z indyka
Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
6 łyżek oliwy z oliwek
4 kiszone ogórki
4 kawałki oscypka
100 g jarmużu
ząbek czosnku
czerwona cebula
100 g szynki parmeńskiej w plastrach
2 cukinie
cytryna

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka pokrój na długie cienkie pasy (ok. 10 cm x 4 cm). Mięso przełóż do miski, dodaj połowę oliwy i Przyprawę do grillowanego kurczaka Knorr. Nada ona potrawie odpowiedniego smaku. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Posiekaj czosnek, czerwoną cebulę pokrój w piórka, ogórka i oscypka przekrój na cztery części. Cukinię również przekrój na cztery części i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój grubą kostkę. Z cytryny otrzyj skórkę wyciśnij sok.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i szalotkę, dodaj jarmuż i smaż chwilę, aż jarmuż zmieni kolor. Całość podlej jedną lub dwoma łyżkami wody. Smaż, aż woda zupełnie odparuje.
Na plaster zamarynowanego indyka nałóż podsmażony jarmuż, kawałek ogórka i oscypka. Całość ściśle zroluj, zawiń w szynkę parmeńską.
Pokrojoną cukinię przełóż do miski, dodaj do niej sok z cytryny, otartą skórkę i pozostałą część przyprawy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
Roladki z indyka ponadziewaj na szpikulce na przemian z cukinią. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych, około 20 minut pod przykryciem tak, aby mięso było dopieczone w środku.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA