REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

  • Autor: Urszula Tatur
  • 10 lip 2017 10:46
Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata
Azjatyckie spring rolls
Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata
Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata
Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata
Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata
Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

Podziwianie zabytków, poznawanie języków, nowych ludzi, czy zwyczajny odpoczynek - powodów, dla których podróżujemy jest wiele. Jednym z nich jest też smakowanie nieznanych dotąd regionalnych przysmaków i lokalnych trunków. Okazuje się, że można odbyć prawdziwą, kulinarną podróż dookoła świata bez wychodzenia z domu.

REKLAMA

Kulinarny świat na wyciągnięcie widelca

Choć nazwy wielu arabskich, azjatyckich, czy śródziemnomorskich potraw, które znajdziemy na platformie brzmią bardzo egzotycznie, nie oznacza to, że ich przygotowanie musi być trudne. Dzięki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie samo, krok po kroku, przeprowadzi nas przez wszystkie etapy gotowania. Dodatkowo, dzięki najnowszemu dodatkowi Cook-Key®, Thermomix® za pomocą sieci WiFi połączy się z platformą Cookidoo®, a wszystkie przepisy i sposób ich przygotowania zostaną wyświetlone bezpośrednio na ekranie urządzenia, temperatura i czas gotowania zostaną ustawione automatycznie. To pozwoli w maksymalnym stopniu odtworzyć prawdziwe, regionalne smaki znane z dalekich podróży.

Platforma Cookidoo® umożliwia przeglądanie i wybór przepisów z różnych stron świata. Możliwości platformy można wypróbować, korzystając z bezpłatnego, 30-dniowego abonamentu. Po tym czasie, każdy będzie mógł wyruszyć w dalszą, kulinarną podróż z urządzeniem Thermomix®. To za sprawą abonamentu Cookidoo®, dzięki któremu za 139 zł otrzymamy nieograniczony dostęp do kulinarnych inspiracji z najdalszych zakątków świata na 12 miesięcy.
WEGETARIAŃSKIE CHOP SUEY
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
· 100 g grzybów, suszonych
· 400 g wody, wrzącej
· 20 g oleju sezamowego
· 20 g oleju ryżowego
· 150 g cebuli, pokrojonej w piórka
· 200 g marchewki, pokrojonej w słupki (3 cm x 3 mm)
· 120 g pora, pokrojonego w 3 mm półplastry
· 100 g pędów bambusa, odsączonych z zalewy
· 130 g kiełków soi, świeżych
· 25 g sosu sojowego
· 1 szczypta soli
· 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
· ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
· 1 łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min.
2 Do naczynia miksującego wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić 10 min/120°C/ /obr. . Grzyby odsączyć przez koszyczek.
3 Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić 8 min/120°C/ /obr. 1.
4 Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1 Grzyby umieścić w misce, dodać wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min.
2 Do garnka wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić pod przykryciem ok. 15 min. Grzyby odsączyć przez sito.
3 Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić pod przykryciem przez ok. 15 min.
4 Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA