Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wykwintna, walentynkowa kolacja w 60 minut!

  • Autor: ut
  • 13 lut 2019 14:38
Wykwintna, walentynkowa kolacja w 60 minut!
Wykwintna, walentynkowa kolacja w 60 minut!
Wykwintna, walentynkowa kolacja w 60 minut!
Wykwintna, walentynkowa kolacja w 60 minut!
Wykwintna, walentynkowa kolacja w 60 minut!

Walentynki za pasem, a Ty wciąż nie masz pomysłu jak uczcić to święto z ukochaną osobą? Nie masz też za wiele czasu na przygotowania – w końcu święto zakochanych przypada w tym roku na środek tygodnia? Pyszna kolacja w domowym zaciszu będzie świetnym rozwiązaniem! Przekonaj się, że prawdziwie wyrafinowane menu, oparte na składnikach – afrodyzjakach wyczarujesz dokładnie w godzinę. Czas start!

REKLAMA

Kremowy wstęp z tatarem w 20 minut
Żadna uroczysta kolacja nie może obejść się bez ciekawej przystawki. Przy kolacji tak wyjątkowej jak ta walentynkowa kluczowy jest nie tylko odpowiedni dobór składników, ale też ciekawe, a nawet zmysłowe połączenie tekstur dania. W roli oryginalnej przystawki sprawdzi się delikatny, drobno posiekany tatar z tuńczyka, podany na aksamitnym kremie z awokado. W tym daniu awokado nie występuje przypadkowo – już Aztekowie nazywali go owocem płodności. Dziś wiemy, że zawarte w nim kwasy tłuszczone i witamina B6 wzmagają produkcję testosteronu u mężczyzn. Z kolei witamina B3, w którą bogaty jest tuńczyk, wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Przepis na tę przystawkę, dostępny w walentynkowej kolekcji przepisów na Thermomix® „Walentynki z urządzeniem Thermomix®” wykonamy w zaledwie 20 minut.

Dwa kwadranse na krewetkowy afrodyzjak
O tym, że owoce morza są doskonałymi afrodyzjakami wiemy nie od dziś. Krewetki, bogate w cynk (podwyższa libido) i selen (wpływa na płodność i reguluje popęd seksualny) jako bohater walentynkowego dania głównego, będą strzałem w dziesiątkę! Przepis na krewetkowy afrodyzjak z kolekcji przepisów „Zmysłowe momenty”, dostępny na platformie z przepisami Cookidoo® przygotujemy w 30 minut. Krewetki w połączeniu z sosem na bazie mleka kokosowego, czosnku, z dodatkiem świeżej kolendry i pokruszonych orzechów ziemnych zaspokoją głód i… rozpalą zmysły!

 


Ostatnie 10 minut na finał
Przystawka zjedzona, danie główne też, czas na zakończenie, czyli deser. Zostało nam ostatnie 10 minut – postawmy więc na odrobinę słodyczy, ale w wersji z alkoholem. Moijto, któremu egzotycznego charakteru nada dodatek świeżego ananasa – uznawanego z resztą za afrodyzjak – przygotujemy w mgnieniu oka z przepisem z kolekcji „Na pobudzenie. Walentynkowe inspiracje”. Będzie to idealne zwieńczenie walentynkowego wieczoru z ukochaną osobą.

Wszystko to w zaledwie godzinę. Sprawdźcie, bo warto!

TATAR Z TUŃCZYKA Z KREMEM AWOKADO

KREM Z AWOKADO
· 160 g awokado, pokrojonego na kawałki
· ½ ząbka czosnku
· 10 g oliwy z oliwek
· 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
· 1 łyżeczka skórki z limonki, otartej, ekologicznej, bez białych błonek
· 2 szczypty soli
· 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

TATAR Z TUŃCZYKA
· 60-70 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
· 5 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
· 150 g tuńczyka, świeżego, jakości sashimi, pokrojonego na 3 cm kawałki
· 10 g oliwy z oliwek
· 5 g białego octu balsamicznego
· ½ łyżeczki skórki z limonki, otartej, ekologicznej, bez białych błonek
· 10 g szczypiorku, świeżego, posiekanego
· 1-2 krople sosu Tabasco®
· 1 szczypta soli
· 1 szczypta pieprzu, mielonego
· 2 łyżki rzeżuchy lub 2 łyżki kiełków rzodkiewki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do naczynia miksującego włożyć awokado i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA