Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wszystkie odcienie czerwieni – świętuj Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili

  • Autor: ut
  • 03 lip 2019 09:09
Wszystkie odcienie czerwieni – świętuj Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili
Wszystkie odcienie czerwieni – świętuj Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili
Wszystkie odcienie czerwieni – świętuj Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili
Wszystkie odcienie czerwieni – świętuj Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili
Wszystkie odcienie czerwieni – świętuj Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili

Papryczki chili kojarzymy z ostrym, rozgrzewającym smakiem, który wyczuwalny jest szczególnie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej albo dalekowschodniej. Znacie ją bez wątpienia, a wiele jej odmian znajdziecie w polskich sklepach. Mimo że papryczki mogą różnić się od siebie ostrością, wielkością, kształtem i odcieniem, to jedno jest pewne… nadadzą one wyrazistości rozmaitym daniom. Tradycyjne potrawy czy popisowe receptury światowej kuchni? Pikantna papryczka pasuje praktycznie do wszystkiego! Świętuj z nami Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili i zasmakuj w tej wyjątkowej przyprawi.

REKLAMA

Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili i to doskonała okazja, aby odkryć smak i mnogość inspiracji kulinarnych, do których można wykorzystać ostrość tego niepozornego warzywa. Łączone na wiele sposobów, stworzy prawdziwe arcydzieła kulinarne. Nawet z tradycyjnej potrawy z pomocą pikantnej papryczki przygotujecie danie z egzotycznym akcentem, które zachwyci każdego wielbiciela ostrych smaków.

Świętuj w kuchni

Najlepszym miejscem do świętowania Dnia Czerwonej Ostrej Papryczki Chili jest, oczywiście, kuchnia. Wybierzcie się do sklepu oraz zróbcie niezbędne zaopatrzenie, aby odpowiednio uczcić papryczkę – królową ostrości. Świeża, suszona bądź w proszku? Papryczka nada charakteru potrawom bez względu na formę. Przy tak ważnym święcie trudno nie odnieść się do tradycyjnej, meksykańskiej kuchni. Jeśli byliście w tym magicznym kraju, z pewnością mieliście okazję wielokrotnie próbować potraw, które niejednego smakosza przyprawią o zawrót głowy. Nie chodzi bynajmniej o bogactwo aromatów, ale o ostrość, którą dania zawdzięczają papryczkom chili, a konkretniej hojności Meksykanów w dodawaniu jej do poszczególnych posiłków. Aby doświadczyć smaku Meksyku, skorzystajcie z propozycji szefa kuchni Knorr, który poleca przepis na chili con carne z nachosami.

Chilli con carne z nachosami

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 opakowanie Fix Chili con carne Knorr
120 g czerwonej fasolki z puszki
100 g kukurydzy z puszki
1 cebula
100 g sera żółtego
1 opakowanie chipsów nachos
2 łyżki oleju
300 ml wody

Sposób przygotowania:

Pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni cebulę. Potem wrzuć mięso i smaż wszystko, od czasu do czasu mieszając.
Odcedź kukurydzę oraz fasolę i opłucz je w wodzie. Dodaj do mięsa.
Fix Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej całość na patelnie. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 5 minut.
Gotowe danie rozdziel do misek. Na wierzch każdej powbijaj po kilka chipsów nachos. Chili con carne podawaj posypane startym serem.

Słodko – ostry

Chili kojarzymy przede wszystkim z daniami obiadowymi oraz przekąskami. Zapominamy niestety o deserach i innych słodkich smakołykach, w których papryczka smakuje wręcz obłędnie. Próbowaliście zapewne czekolady z jej dodatkiem. Dzięki takiemu połączeniu bardziej wyczuwalny jest smak kakao, a nuta ostrości stanowi jedynie dopełnienie kompozycji. Najbardziej wymagających kulinarnych koneserów z pewnością zaczaruje czekolada na gorąco, do której dodajemy odrobinę ostrej papryczki. Ten rozgrzewający i wyjątkowy napój jest szczególnie polecany na chłodniejsze dni. Ale chili komponuje się rewelacyjnie nie tylko z czekoladą. Jeśli chcecie wprowadzić nieco egzotyki na Wasze stoły i skosztować nowych, ciekawych połączeń smaków, dodajcie ostrą czerwoną papryczkę do owoców, przygotowując pikantny dip z owoców. Słodycz jabłek i gruszek wyśmienicie przenika się z ostrością chili. To oryginalny pomysł na pikantne zwieńczenie rozmaitych potraw. Palce lizać!

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA