REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym

  • Autor: Urszula Tatur
  • 30 marz 2018 10:43
Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym
Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym
Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym
Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym
Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym

Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym - idealna na wielkanocny stół.

REKLAMA

Wołowina wolno pieczona z sosem serowo-chrzanowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
• 1,5 kg wołowiny pieczeniowej (udziec)
• 1 łyżka ziół prowansalskich
• ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 2 gałązki rozmarynu
• 4 ząbki czosnku
• 3 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:
W mięso dokładnie wetrzeć zioła, pieprz, igiełki rozmarynu i rozdrobniony czosnek. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Kolejnego dnia odwinąć z folii i delikatnie obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie szczelnie zawinąć podwójnie w folię spożywczą, potem w aluminiową i piec w piekarniku, w 80oC przez 2,5 godziny. Aby mięso było mniej krwiste, wydłużyć czas pieczenia do 3 godzin. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać 10 minut, a następnie odwinąć z folii i pokroić na porcje.
Podawać na ciepło lub zimno z sosem chrzanowo-serowym.

Sos chrzanowo-serowy:
• 400 g serka topionego kremowego MSM Mońki
• 300 g chrzanu ze słoika
• 100 ml słodkiej śmietany 18%
• 100 ml mleka
• sok z jednej limonki
• sól i cukier do smaku

Wykonanie:
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać często mieszając, aż do zagotowania. Gdyby sos za bardzo zgęstniał, dodać mleka.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA