Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wołowina w winie z czerwoną kapustą w cherry

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 gru 2018 10:31
Wołowina w winie z czerwoną kapustą w cherry
MPM
Wołowina w winie z czerwoną kapustą w cherry
Wołowina w winie z czerwoną kapustą w cherry

Podczas świąt i karnawału postawmy na odkrywanie nowych smaków. Korzystając z Wolnowaru MWO-01M marki MPM przekonamy się, czym jest powolne gotowanie w niższych temperaturach. Okazuje się, że dzięki niemu, potrawy zachowują więcej składników odżywczych.

REKLAMA

Wołowina w winie z czerwoną kapustą w cherry
Składniki (8–12 porcji):
⁃ 2 kawałki wołowiny, każdy po ok. 1,2 kg
⁃ wino czerwone, wytrawne
- 700 g grzybów, mogą to być małe pieczarki lub inne grzyby, np. mrożone
- 4 pomidory, np. śliwkowe lub malinowe
- 2 średnie papryki
- 3 cebule
- 2 główki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
⁃ 1 laska cynamonu
⁃ 4 listki laurowe
⁃ 4 ziarna ziela angielskiego
⁃ pieprz

Proces przygotowania zaczynamy dwa dni wcześniej od zamarynowania mięsa (punkt 1). Po upływie doby przygotowujemy wolnowar MPM MWO-01M i nastawiamy go wieczorem w przeddzień uroczystości (punkt 2 i dalsze).

Wykonanie
1. Przygotuj marynatę do mięsa: wlej wino, dodaj laskę cynamonu, sól, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, obraną główkę czosnku, cebulę pokrojoną w grubsze plastry. Przykryj szczelnie folią spożywczą, przełóż do lodówki na dobę.
2. Dwie cebule i jedną główkę czosnku pokrój w kostkę i zeszklij. Przełóż do misy wolnowaru.
3. Jeśli używasz pieczarki, to szybko je umyj, aby nie nasiąkały wodą i potem ewentualne usuń zanieczyszczenia, przełóż do wolnowaru. Jeśli używasz grzybów mrożonych, przełóż je do wolnowaru zamrożone.
4. Przełóż mięso do misy i wlej zawartość marynaty wraz ze wszystkimi składnikami w niej zawartymi.
5. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory i dwie całe papryki, a następnie ok. 1/2 łyżeczki pieprzu.
6. Ustaw wolnowar w pozycji „HIGH” na 12 godzin i postępuj zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli po tym czasie mięso będzie zbyt twarde, dopiecz je jeszcze 30–60 minut. Po tym trybie urządzenie przejdzie automatycznie w tryb podtrzymywania ciepła („WARM”). Będzie on trwał 5 godzin.
7. Przed podaniem przelej część sosu na patelnię, zagotuj go. Wyłącz palnik i dodaj masło, energicznie mieszając, sos powinien się zagęścić.

Kapusta z cherry
Składniki:
⁃ mała główka kapusty, ok. 700 g
- 4 pomarańcze
⁃ 1 szklanka cherry
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
⁃ 1 łyżka oleju
⁃ 1 mała laska cynamonu
⁃ cynamon w proszku (opcjonalnie)
⁃ sól, pieprz
⁃ sok z cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Kapustę oczyść i poszatkuj. Przełóż do garnka, dodaj 1/2 szklanki wody, cherry, rodzynki, cynamon w lasce, olej, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut mieszając
i kontrolując płyn.
2. Z trzech pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do kapusty. Wymieszaj. Odkryj pokrywkę, niech sos się powoli redukuje.
3. Czwartą pomarańczę wyfiletuj i dodaj do kapusty.
4. Sprawdź twardość kapusty i jeśli cię satysfakcjonuje, to ją dopraw.
5. Jeżeli uważasz, że sos jest zbyt rzadki, to dodaj do niego stopniowo rozdrobioną mąkę.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA