Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Woda z własnego ujęcia - co musisz wiedzieć

  • Autor: Urszula Tatur
  • 11 lis 2016 20:57
Woda z własnego ujęcia - co musisz wiedzieć
Fot. UST-M

Dzięki zastosowaniu wielofunkcyjnych, indywidualnie dobranych złóż, stacja zlikwiduje nadmierną twardość, zredukuje poziom żelaza oraz magnezu. Dobranie odpowiedniego systemu uzdatniającego zlikwiduje skażenia bakteryjne, a także ureguluje poziom pH.

REKLAMA

Zgodnie z normami zawartość żelaza w wodzie, z której korzystamy na co dzień, nie powinna przekraczać 0,2 mg/litr. Jeśli pobieramy ją z wodociągów, musi spełniać te kryteria. Jednak korzystając z ujęć własnych jego zawartość w wodzie może przekraczać normę nawet kilkukrotnie. Podobnie jest z manganem, który przeważnie występuje w wodzie razem z żelazem. – Nadmiar żelaza i manganu może skutkować nie tylko nieprzyjemnym smakiem i zapachem potraw przygotowanych na jej bazie. Kolejnym skutkiem mogą być rude zacieki na naczyniach, armaturze czy ubraniach, które są prane w takiej wodzie. Przede wszystkim taka woda skraca żywotność instalacji grzewczych, sanitarnych oraz sprzętu AGD – przekonuje Paweł Woźniak. Rozwiązaniem tego problemu są stacje uzdatniające wodę – odżelaziacze i odmanganiacze. Zainstalowane przy głównym zaworze wody, najczęściej w piwnicy albo kotłowni, uzdatnią wodę w całym budynku. Aby właściwie dobrać urządzenie, warto najpierw przebadać wodę. Najlepszym rozwiązaniem jest zlecenie badania laboratorium terenowemu lub stacji sanitarno-epidemiologicznej. Niektóre firmy zajmujące się sprzedażą urządzeń uzdatniających także wykonują takie badania. Musimy pamiętać również o tym, że zanim poddamy wodę procesowi odżelaziania i odmanganiania, najpierw powinna ona zostać wstępnie oczyszczona z zanieczyszczeń mechanicznych. W tym celu zaleca się zamontowanie przynajmniej jednego filtra narurowego z wkładem sedymentacyjnym.

Twarda woda szkodzi!
W Polsce według norm twardość wody pitnej powinna wynosić 60-500 mg węglanu wapnia na litr. Badania wykazały, że w większości polskich województw dominuje woda twarda oraz średnio twarda. Jednak nawet woda, której twardość mieści się w polskiej normie, może okazać się niekorzystna dla naszej skóry, włosów, pralki, zmywarki i – przede wszystkim – kotła CO. – Jeśli twardość wody z której korzystamy jest większa niż 250 mg CaCO3/dm3, może się to przyczynić do zniszczenia kotła CO oraz instalacji sanitarnych i grzewczych, co jest bardzo kłopotliwe i drogie w naprawie. Ponadto twarda woda zmniejsza skuteczność detergentów, niszczy skórę i włosy, a także skraca okres eksploatacji sprzętu AGD – wyjaśnia ekspert UST-M. W tym przypadku warto zainwestować w urządzenie zmiękczające. Uzdatni ono wodę w całym budynku. Pracuje bezobsługowo, podobnie jak większość odżelaziaczy. W przypadku zmiękczacza musimy jednak pamiętać o tym, żeby od czasu do czasu wsypać do obudowy specjalne tabletki soli, które zregenerują złoże uzdatniające.

Problem zza płotu
Wodę z własnych ujęć mogą dotknąć np. skażenia bakteryjne, których przyczyną może być m.in. nieszczelne szambo sąsiada lub fakt, że tereny przez które przepływa, są szczególnie zanieczyszczone drobnoustrojami. – Ze skażeniami pochodzenia mikrobiologicznego możemy sobie poradzić przy pomocy stacji uzdatniania wody ze specjalnym sterylizatorem. Warto też wspomnieć o innych problemach, takich jak obecność w wodzie siarkowodoru, zanieczyszczeń organicznych, azotanów i azotynów. Tutaj dobrym rozwiązaniem będzie zamontowanie stacji uzdatniania wody ze specjalnie dobranymi złożami – mówi ekspert firmy UST-M.
Dzięki zastosowaniu wielofunkcyjnych, indywidualnie dobranych złóż, stacja zlikwiduje nadmierną twardość, zredukuje poziom żelaza oraz magnezu. Dobranie odpowiedniego systemu uzdatniającego zlikwiduje skażenia bakteryjne, a także ureguluje poziom pH.


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA