Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wiśnie w roli głównej

  • Autor: Urszula Tatur
  • 26 cze 2017 13:16
Wiśnie w roli głównej
Dan Cake
Wiśnie w roli głównej
Wiśnie w roli głównej
Wiśnie w roli głównej
Wiśnie w roli głównej

Pojawiają się na drzewach, kuszą intensywną czerwienią skórki, zapowiadając wakacje. Wiśnie, bo o nich mowa, to jeden z wielu darów lata. Właśnie rozpoczyna się na nie sezon. Lekko kwaskowe i słodkie w smaku są niezastąpionym składnikiem wakacyjnych deserów w każdej postaci.

REKLAMA

Sezon wiśniowy trwa zaledwie dwa miesiące: ostatnie owoce pojawiają się na początku sierpnia. Warto więc wykorzystać dostępność świeżych, dopiero zerwanych wiśni. To teraz są najsmaczniejsze i mają w sobie najwięcej witamin. Dlatego w czerwcu i lipcu jedzmy, pieczmy oraz róbmy konfitury z wiśni!

Na stres i dobry sen
Choć wiśnie w zdecydowanej większości składają się głównie z wody, ich miąższ to jednak prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawarte w nich kwasy wraz z witaminami A i C wpływają na organizm oczyszczająco i wzmacniają odporność. Wiśnie to również remedium na stres – obecne w nich witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, a dzięki ukrytej w miąższu tych czerwonych owoców melatoninie, mogą nawet ułatwić zasypianie. Ponadto, te niewielkie czerwone owoce są przyjazne osobom dbającym o linię – w 100 g wiśni jest zaledwie 47 kcal! Zawierają również cukry proste i pektyny – rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Ukryte w nich wartości odżywcze pomagają chronić serce oraz zapobiegać zapaleniu tętnic. Warto również wspomnieć, że wiśnie – tak jak inne równie popularne wakacyjne owoce, jak np. truskawki – korzystnie wpływają na kondycję skóry.

Rarytas całoroczny
Wiśnie, jako jedne z nielicznych sezonowych owoców, nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych w czasie przetwarzania. Jeśli więc sztuka przygotowywania dżemów, konfitur i frużeliny nie jest nam obca, możemy cieszyć się smakiem i działaniem leczniczym wiśni przez cały rok. – Te pod postacią konfitury to nie tylko nadzienie do pączków. Słodko-kwaśny smak owoców będzie doskonale wydobywał walory serów czy mięs. Cieplutkie grzanki z chrupiącą skórką, przygotowane z Bagietek do odpieku, posmarowane wiśniową konfiturą, z dodatkiem sera pleśniowego i pestek dyni będą to świetnym dodatkiem, np. do wakacyjnych spotkań przy grillu – zauważa Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake Polonia.

Słodkie maleństwa
Lato bez wątpienia ma smak wiśni, dlatego nie zamykajmy ich jedynie w przetworach, które będą przywoływać wakacyjne wspomnienia zimą, ale obsadzimy je w roli głównej, przygotowując desery, ciasta i torty na przyjęcia w ogrodzie. Postawmy np. na lekkie, słodkie, ale i delikatnie kwaskowe kremy wiśniowe, które w prosty sposób przygotujemy dodając do tradycyjnego, śmietanowego kremu kilka zblendowanych wiśni lub kilka łyżek samego soku z wiśni. – Jeśli chcemy w krótkim czasie podać letni deser, wcale nie musimy przygotowywać samodzielnie wypieku od A do Z – mówi ekspert Dan Cake Polonia. – Wystarczy, że wcześniej przygotowanym kremem wiśniowym udekorujemy gotowe Babeczki drożdżowe z budyniem waniliowym lub z kakao od Dan Cake. Elegancji takim słodkościom dodadzą z pewnością kandyzowane wiśnie, które możemy przygotować sami! Po wydrylowaniu, owoce gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut w gęstym syropie na bazie wody i cukru, zostawiamy do ostygnięcia nawet na całą noc, a potem podsuszamy w piekarniku w 50°C. Wiśnie są gotowe, gdy przestają się kleić. Te naturalne, domowe cukiereczki to gustowna i smaczna ozdoba!
Równie szybkim, słodkim i zarazem orzeźwiającym deserem na letnie dni będą mini babeczki z kremem miętowym i wiśniami. Wystarczy, że do klasycznego kremu na bazie kremówki i serka mascarpone dodamy likier miętowy i kilka listków mięty. – Potem wystarczy już tylko napełnić nasze Mini babeczki kruche do nadzień słodkich i udekorować całość świeżymi wiśniami, by w mgnieniu oka przygotować ponad 20 słodkich babeczek – dodaje Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia.

Gwiazda wieczoru
Mini babeczki czy smakowite, chrupiące bagietki z wiśniowymi dodatkami to świetne desery i przekąski na każde, letnie popołudnie. Na niedzielne spotkania w większym gronie i specjalne okazje zdecydowanie największe wrażenie na naszych gościach zrobi lekki dwusmakowy, śmietankowo-czekoladowy tort ze świeżymi wiśniami. – Puszyste, gotowe spody tortowe to gwarancja udanego letniego deseru, który przygotujemy w dwa kwadranse – przekonuje Wiktor Kowalski. Spody tortowe wystarczy przełożyć kremami i dodać wydrylowane wiśnie, by cieszyć się pysznym, lekkim smakiem letniego deseru.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA