Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wiosna, ach to ty! Przepisy na wiosenne przysmaki

  • Autor: ut
  • 27 marz 2019 18:52
Wiosna, ach to ty! Przepisy na wiosenne przysmaki
Wiosna, ach to ty! Przepisy na wiosenne przysmaki
Wiosna, ach to ty! Przepisy na wiosenne przysmaki
Wiosna, ach to ty! Przepisy na wiosenne przysmaki
Wiosna, ach to ty! Przepisy na wiosenne przysmaki

Zapachniało, zajaśniało… – długo wyczekiwany koniec zimy ewidentnie jest już w powietrzu. Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale widok sklepowych półek i stoisk targowych, uginających się pod ciężarem świeżych nowalijek to już całkiem wiarygodna poszlaka. Ciekawie skomponowane posiłki dodadzą świeżości i doskonale sprawdzą się, gdy nasz nastrój będzie się poprawiał po okresie zimowej stagnacji.

REKLAMA

Wraz z cieplejszą porą roku należy wymienić nie tylko garderobę, ale także jadłospis. Przepisy na bardziej ciężkostrawne i rozgrzewające dania na razie odchodzą do lamusa. W tym sezonie królują potrawy proste, lekkie i pełne wiosennej świeżości. Jeśli chodzi o kolory… im więcej, tym lepiej! Wielobarwne talerze stają się dużo bardziej apetyczne i świadczą o różnorodności posiłku. Wiosną odzyskujemy siły witalne i jesteśmy bardziej aktywni – dajmy temu wyraz również na stole!

Świeżo i smacznie

Patrząc na bogactwo warzyw i owoców można być naprawdę pod wrażeniem. Natura hojnie dzieli się swoimi darami, więc żal byłoby nie wykorzystać tej sposobności do zbudowania zjawiskowego menu. Wcale nie trzeba mieć własnych grządek, by cieszyć się apetycznymi dobrodziejstwami. Część smakowitych nowalijek można wyhodować na balkonie albo na kuchennym parapecie. Kto powiedział, że nie da się poczuć wiosny w centrum dużego miasta? Nie trzeba być profesjonalnym ogrodnikiem, by doczekać się wyrośnięcia w doniczce pikantnej rzeżuchy oraz szczypiorku – jednego z symboli wiosennego jedzenia. Przyjemnie będzie mieć pod ręką świeże zioła. Wiosną stawiamy na orzeźwienie, a niekoniecznie na produkty, które mają nas rozgrzać od środka. Jakich warzyw szukać w pierwszej kolejności? Z pewnością rzodkiewek, szpinaku, młodej kapusty, sałaty i zielonych ogórków. Pomidory wreszcie nabierają pełnego smaku i aromatu. Przeczuwamy, że torby na zakupy będą pękać w szwach po powrocie z pobliskiego warzywniaka! Skoro sprawunki się udały, nie pozostaje nic innego, jak rozpocząć sezon lekkich smakołyków od sałatki wiosennej.

Sałatka wiosenna

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

1 cykoria
1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Naturalnie smaczne Knorr
3 garści mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli)
1 pęczek rzodkiewki
pół świeżego ogórka
1 garść kiełków słonecznika
6 jajek przepiórczych
1 pęczek szczypioru od dymki
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Zrób sos – opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Paprykowo-ziołowy Knorr wymieszaj z soskiem z cytryny i olejem. Ugotuj jajka na twardo, wystudź je oraz obierz ze skorupki.
Poszarp na drobne kawałki sałaty, a rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry. Ogórka przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż z niego gnazda nasienne, a następnie pokrój warzywo w „księżyce”. Posiekaj połowę szczpioru.
Podziel cykorię na liście. Wymieszaj w misce sałaty, warzywa oraz pokrojony szczypior. Całość przełóż do liści „łódeczek” z cykorii.
Resztę szczypioru sparz przez chwilę we wrzącej wodzie i dekoracyjnie obwiąrz nim łódeczki z cykorii. Wszystko rozłóż na półmisku.
Na koniec polej sałatkę sosem i na wierzchu ułóż połówkę jajka oraz udekoruj porcje kiełkami słonecznika.

Motylem jestem, czyli wiosenne zupy

Warzywne potrawy powinny nam towarzyszyć przez cały rok. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Wygląda na to, że wiosną jest to zadanie wyjątkowo proste i przyjemne. Zamiast gorączkowo szukać smacznych produktów, możemy wybierać w nich do woli. Miła odmiana, prawda? Wiosenne warzywa orzeźwiają! Podane solo, na kanapkach i w sałatkach smakują wyśmienicie. Nie wszyscy jednak są w stanie zadowolić się surowymi jarzynami w porze obiadowej. Z pomocą nadciągają zupy! Zachęcają kolorami, zapachem i… lekkością! Nie ma potrzeby dodawania do nich zasmażek i mnóstwa zbędnych dodatków. Dzięki prostym do zrobienia zupom w kuchni spędzamy niezbędne minimum. Zostaje więcej czasu na cieszenie się wiosenną aurą na tarasie albo spacerze. Od czego zacząć? Nasza propozycja to niezawodna zielona zupa krem – sam jej wygląd wprowadza na talerze powiew świeżości.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA