REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wiosenne śniadanie – gofry ze szparagami i jajkiem w koszulce

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 maj 2017 14:18
Wiosenne śniadanie – gofry ze szparagami i jajkiem w koszulce
Dan Cake

Apetyczne rozpoczęcie wiosny, oprócz tradycyjnych nowalijek, zagwarantują świeże szparagi. Sezon na nie właśnie się rozpoczął. To bogate w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy warzywo idealnie nadaje się nie tylko jako dodatek do dań głównych – królować może także na talerzu śniadaniowym, np. w ciekawej formie wytrawnych gofrów z jajkiem w koszulce.

REKLAMA

Gofry ze szparagami i jajkiem w koszulce

Składniki na 4 porcje:
• jajka – 4 sztuki
• zielone szparagi – 1 pęczek
• szynka wędzona – 8 plastrów
• masło – do smażenia
• gofry – 4 sztuki np. gotowe od Dan Cake
• ser żółty – 4 plasterki
• ocet – 2 łyżki
• sól, pieprz, papryka słodka i cukier do smaku
• natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu. Szparagi gotujemy do miękkości (ok.10min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy. Na gofry Dan Cake wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA