REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wigilijny karp z ziołami

  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 gru 2017 12:43
Wigilijny karp z ziołami
Wigilijny karp z ziołami

Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oczywiście karpia! Smażony, w galarecie, faszerowany – sposobów w jaki możemy go przygotować jest od groma. Robert Muzyczka z Dworu Korona Karkonoszy poleca wersję smażoną, koniecznie na klarowanym maśle. Podkreśli ono delikatny smak ryby, a wraz z dodatkiem świeżych ziół stworzy danie w iście świątecznym wydaniu.

REKLAMA

Wigilijny karp z ziołami
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki:

- wypatroszony karp ok. 1,3kg 1szt.
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
- ulubione świeże zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki itp.)
- masło klarowane

Wykonanie:

Karpia doprawić solą i pieprzem. Do brzucha włożyć kilka gałązek ulubionych ziół
i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego karpia smażyć bardzo powoli na klarowanym maśle z obu stron. Wyciągnąć zioła dopiero gdy karp będzie gotowy.

Smacznego!

Rada: By pozbyć się zapachu mułu należy obłożyć rybę plastrami cebuli i kawałkami czosnku na noc.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA