Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wigilijne gotowanie - sprawnie i bez nerwów

  • Autor: Urszula Tatur
  • 07 gru 2016 20:08
Wigilijne gotowanie - sprawnie i bez nerwów
Fot.materiały prasowe Thermomix.jpg
Wigilijne gotowanie - sprawnie i bez nerwów
Wigilijne gotowanie - sprawnie i bez nerwów
Wigilijne gotowanie - sprawnie i bez nerwów

‘Do świąt jeszcze daleko’ – powtarza rok w rok niejedna zapracowana pani domu. Nagle okazuje się, że Wigilia za kilka dni, a dom nieposprzątany, prezenty niekupione, a z tradycyjnych, dwunastu dań jest tylko barszcz z kartonu.

REKLAMA

Przedświąteczne przygotowania nie muszą tak wyglądać. Wystarczy mieć dobry plan i urządzenie wielofunkcyjne Thermomix®, by samemu przygotować wieczerzę bez zbędnych nerwów. Zwłaszcza, że wiele wigilijnych potraw można przyrządzić nawet na miesiąc przed świętami.

Rozłóż siły

Nie oszukujmy się – na dzień przed Wigilią nie przygotujemy całej wieczerzy dla kilkunastu osób, złożonej z dwunastu dań. Przyrządzenie większości wigilijnych dań jest czasochłonne. Dlatego świąteczne menu warto jest zaplanować wcześniej, nawet z końcem listopada. Już na tym etapie przygotowań przydatna będzie platforma z przepisami na Thermomix® Cookidoo®, na której znajdziemy inspiracje na tradycyjne, świąteczne potrawy. Na platformie dostępna jest cała kolekcja „Przy wigilijnym stole”, zawierająca 12 przepisów na tradycyjne potrawy wigilijne, co oznacza, że przygotowując święta z tą kolekcją nie ma konieczności wertowania stosu książek kucharskich. Wszystkie przepisy mamy w jednym miejscu. Kiedy zdecydujemy już które dania z kolekcji przygotujemy, dzięki funkcji planowania, dostępnej na platformie Cookidoo®, w mgnieniu okna stworzymy całą listę świątecznych zakupów. Wybrane przepisy wystarczy przeciągnąć do menu tygodniowego. W ten sposób zaoszczędzimy nie tylko czas, ale i pieniądze – z tak dokładnie przygotowaną listą zakupów łatwiej będzie nam ustrzec się przed zakupem nieplanowanych produktów, które szczególnie przed świętami będą kusić na sklepowych półkach.

Wekuj, zamrażaj – zdążysz ze wszystkim

Na kilka tygodni przed świętami zróbmy miejsce w zamrażarce i przygotujmy słoiki. Wiele wigilijnych potraw możemy przygotować z dużym wyprzedzeniem. Jeśli będziemy je odpowiednio przechowywać, w dniu wigilijnej wieczerzy wcale nie stracą na smaku, a my ustrzeżemy się przed całonocnym gotowaniem tuż przed Wigilią. Nawet na 3 tygodnie przed świętami możemy nastawić zakwas z buraków na barszcz, a także zaczyn na piernik. Ciasto wypieczone na okrzepłym zaczynie będzie o wiele bardziej miękkie i puszyste. Na około dwa tygodnie przed świętami możemy również ugotować kapustę z grzybami oraz bigos. By zachowały świeżość do świąt wystarczy gorące dania, zaraz po ugotowaniu przełożyć do słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem pozostawiając na ok. 30 minut. W tym samym czasie możemy także przygotować uszka do barszczu oraz świąteczne pierogi, na które ciasto wyrobimy w urządzeniu Thermomix® w zaledwie dwie minuty! Zarówno pierogi jak i uszka możemy zamrozić w specjalnych torebkach lub na styropianowych tackach. Dobra rada: by uszka i pierogi nie popękały w czasie rozmrażania, do gorącej wody, w której zagotujemy zamrożone dania, dodajmy kilka kropel oliwy. Przez ok. dwa tygodnie możemy mrozić również domową masę makową, którą na dwa dni przed świętami wystarczy rozmrozić, by wykorzystać do przyrządzenia pysznego makowca czy kutii. Przez ok. tydzień możemy przechowywać też śledzie, w dobrze zakręconym słoiku wstawionym do lodówki.

Przygotuj prezenty własnoręcznie, czyli słodkie DIY

Jeśli dobrze zaplanujemy świąteczne przygotowania bez problemu wygospodarujemy czas na własnoręczne przygotowanie słodkich prezentów dla najbliższych. Źródłem inspiracji może być następna kolekcja dostępna na platformie Cookidoo® - „Słodkie podarunki”. Do wyboru mamy np. piernikowe choinki, ciasteczka z kajmakiem i solą, czy niezwykle popularne ostatnio makaroniki – z lemon curd lub z herbatą matcha do wyboru. Błyskawicznie przygotowane słodkie podarunki wystarczy tylko zapakować w ozdobne pudełko lub papier. Naszym słodkim prezentom nadamy wyjątkowego charakteru ozdabiając je personalizowanymi etykietami, które przygotujemy w dostępnym na oficjalnej stronie urządzenia Kreatrze Etykiet Thermomix®.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA