Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem

  • Autor: ut
  • 18 kwi 2019 22:05
Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem
Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem
Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem
Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem
Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem

Świąteczne śniadanie wielkanocne nierozerwalnie kojarzy się z aromatem żurku i smakiem białej kiełbasy oraz jajka. Żur robiony na własnym zakwasie nie ma sobie równych. Często jednak, rezygnujemy z jego przygotowania ze względu na skomplikowane przygotowania. Podsuwamy jednak pomysł jak w prosty sposób przygotować prawdziwie domowy żurek.

REKLAMA

Składniki na zakwas:

· 6 łyżek mąki żytniej typu 2000

· 800 ml wody

· 5 ząbków czosnku

· 4 listki laurowe

· 5 ziaren ziela angielskiego

 

Składniki na żurek (8-10 porcji):

· porcja warzyw na bulion

· 5–6 białych kiełbas surowych

· groszek w puszce Happy Frucht (cała puszka)

· ok. 5 litrów wody

· 1 średnia cebula

· 150 g boczku wędzonego

· 2 łyżki oleju Rapso

· zakwas według przepisu powyżej

· 8–10 jaj

· chrzan (opcjonalnie)

· śmietana (opcjonalnie)

· zioła ( np. lubczyk, majeranek, tymianek, koperek)

· sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie zakwas:

 

1. Do dużego słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie.

2. Jeśli posiadamy zakwas na chleb, to możemy dodać na początku jedną jego łyżkę, co znacznie przyspieszy proces kiszenia. Jeżeli posiadamy własną kiszonkę, możemy dodać łyżkę płynu spod kiszonki, zamiast zakwasu na chleb.

3. Przykrywamy gazą i pozostawiamy go na 5–6 dni.

4. Zakwas mieszamy codziennie. Pod koniec powinien być pachnący i w smaku kwaskowaty – to znak, że jest już gotowy.

 

Wykonanie żurek:

1. Gotujemy warzywny wywar.

2. W międzyczasie przygotowujemy pulpeciki z surowej kiełbasy białej: kiełbasę wyciągamy z otoczki i mieszamy z groszkiem ora ziołami, a następnie formujemy małe pulpeciki.

3. Podsmażamy boczek oraz cebulkę, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut.

4. Po tym czasie dodajemy wymieszany zakwas na żur. Robimy to stopniowo, kontrolując smak i stopień zakwaszenia zupy.

5. Doprawiamy solą i pieprzem. Można także dodać chrzan. Zupa zyska wówczas na smaku i będzie lekko pikantna.

6. Gotujemy jajka na twardo.

6. W międzyczasie odcinamy wierzch chleba, wydrążamy miąższ i podpiekamy w 250°C przez 5 minut.

7. Zupę podajemy w chlebie wraz z pulpecikami i pokrojonym jajkiem.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA