Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wielkanocny baranek z domowego masła!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 10 kwi 2017 16:26
Wielkanocny baranek z domowego masła!
OSM Piątnica

Wielkanocny koszyczek to metafora radości i wiosennej obfitości, która znajduje wyraz w różnorodności smakołyków. Obowiązkową pozycją jest świąteczny baranek. Jedni przygotowują go z cukru, drudzy z ciasta. Nasza propozycja to baranek wykonany na bazie domowego masła, który stanie się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

REKLAMA

Czego będziemy potrzebować?
- Śmietanka 42% 200ml (np. od OSM Piątnica – 2szt.)
- mikser
- wysokie naczynie
- drewniana foremka

Wykonanie domowego masła:
Dwie schłodzone śmietanki wlać do wysokiego naczynia, a następnie ubijać ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Wykonanie baranka z masła:
Formę do baranka należy namoczyć w zimnej wodzie. Następnie posypać solą, wypełnić domowym masłem i wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut. Gotowego baranka wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut.

Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA