Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wielkanocne gotowanie? Michel Moran zdradza swoje triki!

  • Autor: ut
  • 19 kwi 2019 10:09
Wielkanocne gotowanie? Michel Moran zdradza swoje triki!
Wielkanocne gotowanie? Michel Moran zdradza swoje triki!
Wielkanocne gotowanie? Michel Moran zdradza swoje triki!
Wielkanocne gotowanie? Michel Moran zdradza swoje triki!
Wielkanocne gotowanie? Michel Moran zdradza swoje triki!
Wielkanocne gotowanie? Michel Moran zdradza swoje triki!

Wielkanoc to czas intensywnych przygotowań, nie ma czasu na eksperymenty i wpadki w kuchni. Dlatego zebraliśmy dla Was najczęściej padające pytania i skonsultowaliśmy je z Michelem Moran, znanym i lubianym szefem kuchni, ambasadorem marki Zwieger.

REKLAMA

Domowy zakwas na żurek

Jak wiadomo, „domowe” zawsze smakuje najlepiej – a zakwas na żurek wcale nie jest trudny do zrobienia! Wystarczy kilka łyżek mąki żytniej (najlepiej typ 2000), czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz woda.

– Wymieszane składniki zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na około pięć dni – tłumaczy Michel Moran. – Trzeba jedynie pamiętać, żeby nasz zakwas codziennie zamieszać.

W ten sposób unikniesz niepotrzebnych dodatków, konserwantów i sztucznych aromatów, a zyskasz niepowtarzalny smak tej tradycyjnej potrawy.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe

Co zrobić, żeby wielkanocna baba drożdżowa nie tylko pięknie wyrosła, ale i nie opadła po wyjęciu z piekarnika? Oczywiście powinna studzić się bardzo powoli. Najlepiej pozostawić ją po prostu w wyłączonym piecu (trzeba jednak uważać, żeby się w tym czasie nie przypaliła!). Coś jeszcze?

– Trik polega na tym, żeby wszystkie składniki na ciasto miały temperaturę pokojową – zdradza szef kuchni. – Najlepiej wyjąć je z lodówki lub spiżarki mniej więcej godzinę wcześniej. Ciasto wyrobione z zimnych składników wyrośnie zbyt gwałtownie i potem opadnie.

Makowiec idealny

Jeśli masz problem z kruszącym się makowcem, do masy makowej dodaj ubite białko jaja – wmieszaj je możliwie delikatnie, żeby piana nie straciła puszystości.

– W eleganckim podaniu makowca pomoże nam też odpowiednio ostry nóż – podpowiada ambasador marki Zwieger, produkującej m.in. noże, patelnie i garnki. – Dociskając ciasto tępym narzędziem, niepotrzebnie je rozgniatamy, a perfekcyjnie naostrzony nóż gładko wejdzie w ciasto, nie naruszając jego delikatnej struktury w innych miejscach.

Sprytne obieranie jajek

Jajka, jako główna potrawa i ozdoba świątecznego stołu, powinny wyglądać nienagannie. Jak je obierać, żeby razem ze skorupką nie odchodziły fragmenty białka? Jeden z trików to zostawienie na chwilę obtłuczonych jajek w zimnej wodzie. Inna metoda polega na obiciu czubków wystudzonych jaj i toczeniu ich z lekkim naciskiem po desce. Skorupka wtedy pęka, obkrusza się i razem z błonką delikatnie odkleja od białka. Potem wystarczy już tylko naderwać osłonkę, by reszta odeszła niemal sama.

– By sobie dodatkowo pomóc, warto też jeszcze przed gotowaniem zrobić nakłuwaczem lub nożem o ostrym czubku małą dziurkę na szerszym końcu jaja – mówi szef Moran. – Dzięki temu skorupka nie pęknie, a jajko nie wyleje się.

Niestety najtrudniej obiera się bardzo świeże jajka – dobrze więc do gotowania przeznaczyć takie, które spędziły w naszej lodówce już kilka lub kilkanaście dni.

Mamy nadzieję, że odpowiedzieliśmy na Wasze wątpliwości i teraz świąteczne zmagania w kuchni będą prostsze, a przygotowania do Wielkanocy przebiegną sprawnie i bezproblemowo. Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA