Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wielkanocne bogactwo smaków

  • Autor: Urszula Tatur
  • 27 marz 2018 10:30
Wielkanocne bogactwo smaków
Winiary

Wielkanoc w Polsce to przede wszystkim czas spędzony z bliskimi i stół bogaty w świąteczne pyszności. Niezależnie od obyczajów panujących w danym regionie czy rodzinie, ten czas kojarzy nam się z aromatycznymi, tradycyjnymi potrawami: żurkiem, barszczem, jajami czy domowymi wypiekami.

REKLAMA

Winiary z przepisem na udane Święta
Wielkanocny stół kusi nie tylko radosnymi kolorami zwiastującymi zbliżającą się wiosnę, ale przed wszystkim pysznymi, tradycyjnymi potrawami. Nie wyobrażamy sobie Świąt bez wielkanocnej zupy, jajek, bab czy mazurków. Jednak wielkanocne menu w różnych regionach Polski nie wygląda dokładnie tak samo. Co jedzą Polacy na Pomorzu, a co w Zakopanem? I czy żurek i barszcz biały to to samo? Kuchnia Polska to skarbnica inspiracji!

Żurek czy barszcz? Oto jest pytanie!
Wielkanocne zupy - żurek i biały barszcz, choć wyglądają podobnie i często używamy ich nazw zamiennie, przygotowywane i podawane są zupełnie inaczej. Podstawowa różnica jest taka, że żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały z mąki pszennej. Podobnie jest w przypadku zup marki Winiary. Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY to odpowiednio dobrana kompozycja zawierająca składniki dobrze znane z kuchni - mąka pszenna z polskich zbóż, mleko i majeranek, natomiast w Żurku Nasza Specjalność WINIARY znajdziemy mąkę żytnią z Kruszwicy. Te dwie pyszne i idealnie doprawione zupy to propozycje, które z pewnością nadadzą tym Świętom wyjątkowego charakteru.

Bez żurku nie ma polskiej kuchni
Niewielu z nas wie, że żurek to jedna z najstarszych polskich zup, a do dziś, w niektórych domach gości nie tylko na wielkanocnych, ale nawet na wigilijnych stołach. W wielu regionach Polski istnieją także różne odmiany żurku. Zatem żur śląski oraz kaszubski przyrządza się na wywarze z gęsiny, w rejonie Jury Krakowsko-Częstochowskiej przygotowuje się go na bulionie grzybowym, natomiast na Opolszczyźnie istnieją przepisy na żurek z dodatkiem maślanki. Marka WINIARY podpowiada jak odkryć smak wielkanocnego żurku na nowo dedykując z tej okazji Żurek Razowy WINIARY, dostępny w limitowanej edycji, specjalnie na Wielkanoc. Dzięki najlepszym polskim składnikom, jak żytnia mąka razowa, cebula, czosnek, majeranek, odkryjesz doskonały smak wielkanocnej zupy.

Przystawki na stół!
Wielkanoc to dobry czas na kulinarne inspiracje – na przykład z pysznymi przystawkami. Podczas tych Świąt na stole oczywiście królują jajka podawane na wiele różnych sposobów – na twardo, z majonezem czy faszerowane. Wykorzystujemy je także do przygotowania past, a nawet pieczeni. Mimo tego, że wielkanocne menu jest podobne w całej Polsce, to jednak w różnych regionach podaje się także regionalne specjały. Na Kaszubach króluje zylc – czyli galaretka z wieprzowych nóżek, w Wielkopolsce tarta jajeczna. Na Śląsku przygotowuje się murzin – czyli wypieczony chleb, w którego środku znajdziemy kawałki wędzonki i szynki, a na Podkarpaciu podsuszany ser z mleka krowiego. W tym roku smak jajek, świątecznych sałatek i przekąsek podkreśli niezmiennie Majonez Dekoracyjny, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od lat króluje na polskich stołach i jest idealnym dodatkiem do różnorodnych, świątecznych przystawek.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA