REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 marz 2017 18:42
Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami
Fot.VOG Polska Sp. z o.o.
Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami
Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

Zbliżające się święta Wielkiej Nocy stanowią idealną okazję do popisania się swoimi umiejętnościami cukierniczymi.Sprawdzone receptury to jednak dopiero połowa sukcesu. Sekret idealnych wypieków tkwi bowiem w odpowiednich składnikach.

REKLAMA

Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami – przepis

Składniki:
Nadzienie
• 400 g maku mielonego BackMit
• 400 ml mleka
• 200 g rodzynek Kresto
• 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
• 100 g migdałów tartych BackMit
• 100 g czereśni kandyzowanych Gold Pack
• 1/2 szklanki cukru
• olejek rumowy (kilka kropli)
• 100 g masła
• 1 łyżka oleju Rapso
Ciasto
• 3/4 szklanki* mąki tortowej
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki oleju Rapso
• 1/2 szklanki cukru
• 2 łyżki cukru waniliowego
• szczypta soli
Lukier
• 1 białko

• 2 łyżki soku z cytryny
• cukier puder
* 1 szklanka = 250 ml

Wykonanie
1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.
2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.
4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.
5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.
6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.
7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.
8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.
9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.
10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.
11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA