REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wielkanocna lista słodkich przebojów

  • Autor: Urszula Tatur
  • 05 kwi 2017 14:51
Wielkanocna lista słodkich przebojów
Wielkanocne ciasto czekoladowe
Wielkanocna lista słodkich przebojów
Wielkanocna lista słodkich przebojów
Wielkanocna lista słodkich przebojów
Wielkanocna lista słodkich przebojów
Wielkanocna lista słodkich przebojów

Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść.

REKLAMA

W rytmie… mazurka
Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika związana jest bezpośrednio z zakończeniem Wielkiego Postu – tradycyjnie, po 40 dniach ascezy, mazurek stanowił swego rodzaju nagrodę za wytrwałość w wielkopostnych przyrzeczeniach. Jego przygotowanie wymagało od gospodyni szczególnej uwagi. Dziś, choć zapominamy często o jego symbolicznej roli, mazurek wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na naszych stołach. Głównie dlatego, iż znaleźć możemy całą masę sposobów i pomysłów na jego wykonanie. W swojej klasycznej wersji przygotowujemy go na kruchym cieście i przyozdabiamy bakaliami. Oto doskonały przepis na klasyczną wersję wielkanocnego mazurka:

Mazurek wielkanocny
Składniki:
• mąka - 250 gramów
• Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
• cukier puder - 5 łyżek
• cukier waniliowy - 1 łyżeczka
• jajko - 1 sztuka
• bakalie - 2 szklanki
• płatki kukurydziane - 1 łyżka
• kardamon - 1 szczypta
• miód - 1 łyżka
• jajka - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia Kasia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto.
2. Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3. Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.
4. Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.
5. Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

Wielkanocna baba
Wielkanoc bez piaskowej babki nie byłaby taka sama! Efektowna i apetyczna jest równocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Poprzez swoją wieloletnią tradycję, odgrywała wyjątkowo ważną rolę na świątecznym, polskim stole. Historycznie to właśnie dzięki polskim wpływom popularna babka zaczęła zdobywać uznanie w takich krajach jak Włochy czy Francja, gdzie współcześnie stanowi także symbol Świąt. Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się też w swojej klasycznej odmianie:

Babka piaskowa
Składniki:
• Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
• cukier waniliowy - 1 opakowanie
• aromat migdałowy - 0.5 łyżeczki
• cukier - 1 szklanka
• jajko - 4 sztuki
• mąka pszenna - 0.75 szklanki
• mąka ziemniaczana - 0.75 szklanki
• proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
• kakao - 2 łyżki
• biały lukier - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
2. Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
3. Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka.
4. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.
5. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
6. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
7. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
8. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA