Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wielkanocna babka kokosowa

  • Autor: ut
  • 18 kwi 2019 10:29
Wielkanocna babka kokosowa
Wielkanocna babka kokosowa
Wielkanocna babka kokosowa
Wielkanocna babka kokosowa

Piaskowe, cytrynowe, kakaowe, a może kokosowa? Ile gustów tyle pomysłów na babkę wielkanocną. A gdyby, tak tradycyjną babkę wzmocnić smakiem truskawek?

REKLAMA

Składniki (forma z kominem o średnicy 25–27 cm):

· 5 jajek L

· 170 ml oleju Rapso

· 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych Kresto

· szklanka drobnego cukru do wypieków

· 160 g mąki pszennej

· 100 g mąki ziemniaczanej

· cukier waniliowy lub pestki z wanilii

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· 2 łyżki oleju do posmarowania formy

· bułka tarta, otręby owsiane lub mielone orzechy do wysypania formy (np. BackMit)

Składniki lukier:

· cukier puder

· sok z cytryny

· skórka otarta z cytryny

· 1 kropelka różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)

· maliny

Składniki polewa:

· 500 g truskawek

· 2 łyżki cukru

Wykonanie:

1.Jajka przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier, cukier waniliowy lub ziarenka wanilii i miksujemy do momentu uzyskania białego kremu o jednolitej konsystencji (10–12 minut).

2. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 165°C (góra-dół, bez termo obiegu), smarujemy formę olejem i wysypujemy posypką.

3. Do drugiej miski przesypujemy mąkę (przesiewamy), wiórki kokosowe, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.

4. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mieszankę mąki oraz olej i wszystko delikatnie dokładnie mieszamy szpatułką (najlepiej silikonową).

5. Wykładamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. 35–40 minut, sprawdzając stan upieczenia patyczkiem.

6. Upieczone ciasto studzimy na kratce.

7. Przygotowujemy lukier (łączymy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki), polewamy nim babkę, a po zastygnięciu posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy np. malinami.

8. Przygotowujemy polewę. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka wraz z cukrem i 2 łyżkami wody. Gotujemy 5–7 minut. Przygotowaną polewą polewamy ciasto ułożone już na talerzach.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA