Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje

  • Autor: Urszula Tatur
  • 28 marz 2018 10:44
Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje
Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje
Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje
Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje
Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje
Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje

Święta Wielkanocne są ściśle kojarzone z tradycyjnymi potrawami, których nie może zabraknąć na naszym stole. Wszechobecne jajka, aromatyczny żurek, puszysta babka czy kruchy mazurek – to wielkanocne pozycje obowiązkowe. A gdyby te wszystkie przepisy nieco urozmaicić, zmodyfikować? W tym roku zaskocz swoją rodzinę nową odsłoną dań z wykorzystaniem świątecznych składników.

REKLAMA

Nowocześnie o poranku
Jajko to składnik, który stanowi podstawę niemal w każdej kuchni. Nierozerwalnie wiąże się też z Wielkanocą. To symbol początku, nowego i odradzającego się życia. Zgodnie z tradycją wielkanocne śniadanie rozpoczynamy od podzielenia się jajkiem z najbliższymi i złożenia sobie życzeń. To wtedy zasiadamy z rodziną przy wspólnym stole i w otoczeniu pysz-nych potraw rozpoczynamy świętowanie. Jeśli w tym roku to właśnie Tobie przypadła rola gospodarza i nie masz pomysłu jak zaskoczyć swoich gości, szef kuchni Knorr, Piotr Muraw-ski, ma kilka świątecznych inspiracji.
„Aby tradycji stało się zadość, jajka muszą pojawić się podczas wielkanocnego śniadania. Natomiast warto przygotować je nieco inaczej niż zazwyczaj. Ze względu na swój uniwersalny smak, można łączyć je z różnymi dodatkami. Polecam jajka faszerowane awokado oraz tuńczykiem”, radzi szef kuchni Knorr. Dla miłośników estetyki w kuchni poleca on wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem. To danie to prawdziwe dzieło sztuki! Ciekawą opcją, zwłaszcza dla tych najmłodszych, mogą okazać się jajeczne muffiny z warzywami.
A jeśli szukamy alternatywy dla serów i wędlin, dobrym pomysłem będzie pasztet z rozmarynem i żurawiną. Wyrazisty smak podkręcony ostrą papryką to strzał w dziesiątkę. A dla wszystkich tych, którzy stawiają na lekkie i zdrowe posiłki – sałatka z komosą ryżową. Już teraz powitajmy całą gamę kolorów na swoim talerzu! Czas świętować – wielkanocne przepisy z twistem nadadzą się do tego wyśmienicie.

 

Jajeczne muffiny z warzywami
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 2 jajka
• 6 łyżeczek mrożonej marchewki z groszkiem
• ½ czerwonej papryki
• ½ cebuli
• ½ łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
• pół pęczka natki pieruszki
• 8 plastrów suszonej szynki, np. schwarzwaldzkiej
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki startego parmezanu
• 100 ml śmietany 12%
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu Knorr
Sposób przygotowania:
1. Warzywa: cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę. Posiekaj natkę pietruszki, a śmietanę połącz dokładnie z jajkami i oprósz Delikatem oraz Pieprzem czarnym z Wietnamu Knorr.
2. Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej cebulę i paprykę. Dołóż marchewkę z groszkiem, natkę i smaż przez moment. Przełóż do naczynia i odstaw do wystygnięcia.
3. Natłuść foremki do muffinów, wyłóż je szynką – w każdej mają znajdować się 2 plastry. Formy połóż na blasze do pieczenia.
4. Warzywa zmieszaj z masą jajeczną i przełóż do foremek. Zetrzyj ser i posyp nim danie z wierzchu.
5. Muffinki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pozostaw na 12 minut, aż masa się zetnie. Gotowe smakują również dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pasztet z rozmarynem i żurawiną
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
• 40 dag mięsa z łopatki wieprzowej
• 1 Esencja do duszonych mięs Knorr
• 25 dag podgardla wieprzowego
• 40 dag wołowiny
• 25 dag wątróbki
• 6 łyżek suszonej żurawiny
• 1 łyżka świeżego rozmarynu
• 1 cebula
• 1 pęczek włoszczyzny
• 2 rozmoczone kajzerki
• 5 jajek
• 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżka tłuszczu
• ½ łyżeczki Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA