Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Weź to na chłodno! Chłodnik na kilka sposobów

  • Autor: U.T.
  • 06 sie 2018 19:03
Weź to na chłodno! Chłodnik na kilka sposobów
Chłodnik z zielonych ogórków
Weź to na chłodno! Chłodnik na kilka sposobów
Weź to na chłodno! Chłodnik na kilka sposobów
Weź to na chłodno! Chłodnik na kilka sposobów

Pełne słońce, gorące wieczory, wręcz tropikalne noce, rozgrzany piasek pod stopami… W ciągu ostatnich kilku dni lato dało się nam poznać ze swojej najgorętszej strony. Teraz ostatnią rzeczą, o jakiej myślimy, jest żmudne przygotowywanie posiłków. To oznacza, że… czas na chłodniki! Szybkie, proste w przygotowaniu, przynoszą chwilę ochłody i orzeźwienia. W formie obiadu, przekąski bądź kolacji – smakują zawsze i wszędzie. Oto idealny wakacyjny posiłek!

REKLAMA

Tradycyjnie smaczny
Niech tradycji stanie się zadość! Na pierwszy ogień idą rodzime wersje zup na zimno. Prosto z polskiego stołu wita nas rumiany chłodnik litewski, którego tradycyjne receptury pochodzą z rejonów Kresów Wschodnich. Zupa szybko podbiła podniebienia zarówno dworskich kucharzy, jak i zwykłych zjadaczy chleba. Przepis przez lata modyfikowano, dodając do niego najróżniejsze składniki, na przykład żur, wodę z kiszonych ogórków, bulion rybny, różnorodne rodzaje mięsa, a nawet rakowe szyjki. To apetyczne danie nie może się jednak obyć bez ugotowanej botwinki w towarzystwie zsiadłego mleka, jogurtu albo kwaśniej śmietany. Do dziś potrawa chętnie króluje na polskich talerzach. Jak przygotować rewelacyjny chłodnik po litewsku, podpowiada szef kuchni Knorr.

Chłodnik po litewsku
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 200 g posiekanej botwiny
• 1 zielony ogórek
• 1 Bulionetka wołowa Knorr
• 1 pęczek rzodkwi
• 500 ml jogurtu naturalnego
• 2 jajka
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 300 ml wody

Sposób przygotowania:
1. W małym garnku zagotuj 300 ml wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie.
2. Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj Bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła.
3. Dodaj starte warzywa.
4. Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem.
5. Chłodnik dopraw do smaku szczyptą zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, z którymi podawaj zupę.
Sezon w pełni
Lato to bez wątpienia ich czas! Chłodniki nie tylko doskonale smakują, ale i znakomicie orzeźwiają w upalne dni. Zimne zupy możemy zrobić zarówno z warzyw, jak i owoców. Warto sięgać po najbardziej wartościowe składniki, czyli te sezonowe. Stawiajmy na moc świeżych ogórków, pomidorów, cukinii czy szczawiu. Podczas przygotowania chłodników pomogą także maliny lub truskawki. Polecamy wypróbować rewelacyjną zupę z zielonych ogórków. Niebo w gębie!

Chłodnik z zielonych ogórków
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 2 ogórki
• 300 ml jogurtu greckiego
• 1 Bulionetka warzywna Knorr
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki koperku
• 115 g orzechów włoskich
• 1 szczypta soli do smaku
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
• 400 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Bulionetkę zagotuj z 400 ml wody. Odstaw do ostygnięcia.
2. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
3. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy.
4. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj.
5. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około 4 godziny. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA