REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wesołe śniadanie: zakręcony omlet z twarożkiem

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 marz 2017 11:21
Wesołe śniadanie: zakręcony omlet z twarożkiem
Zakręcony omlet z twarożkiem

Wspaniałe śniadanie wbrew pozorom nie musi być pracochłonne. Bliską osobę smakiem zaskoczy klasyczny i pożywny omlet. Jego przygotowanie trwa chwilę, więc ten przepis idealnie współgra z porannym pośpiechem. Wystarczy, że doprawimy masę jajeczną aromatycznymi ziołami prowansalskimi, świeżym koperkiem, pietruszką oraz drobno siekanym czosnkiem, a w całej kuchni zagości zapach ziołowej świeżości. Aby nadać śniadaniu ciekawy smakowy kontrast, możemy przełożyć omlet farszem skomponowanym z lekkiego twarożku i ulubionych warzyw.

REKLAMA

Zakręcony omlet z twarożkiem
Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

Składniki:

- jajka (klasa wagowa L) 3 szt.
- Masło Ekstra „Piątnica” 1 łyżka
- Twaróg Wiejski Lekki „Piątnica” 150g
- natka pietruszki 3-4 gałązki
- koperek 3-4 gałązki
- czosnek 2 ząbki
- zioła prowansalskie ½ łyżeczki
- jogurt naturalny 1 łyżka
- pomidor 1 szt.
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Do miseczki wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać zioła prowansalskie, następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać (roztrzepać).
Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczno - ziołową i smażyć na wolnym ogniu z obu stron.
Do twarogu dodać jogurt naturalny i pokrojony w kostkę pomidor, doprawić odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na wystudzonego już omleta nałożyć gotowy twarożek i zrolować. Pokroić omleta w parocentymetrowe rolki.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA