Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wek do weka – pora na słoikowe zapasy

  • Autor: ut
  • 28 lis 2019 09:16
Wek do weka – pora na słoikowe zapasy
Wek do weka – pora na słoikowe zapasy
Wek do weka – pora na słoikowe zapasy
Wek do weka – pora na słoikowe zapasy
Wek do weka – pora na słoikowe zapasy

Lodówka świeci pustkami, a czasu na zakupy brakuje? W takich sytuacjach najbardziej docenia się apetyczne zapasy zamknięte w słoikach. Leczo, potrawki, sałatki jarzynowe, grzyby i owoce – w wekach można schować cały posiłek i nic nie zastąpi smaku własnoręcznie przyrządzonych specjałów. Nie tylko rozpieszczają kubki smakowe, ale okazują się niezwykle przydatnym elementem wyposażenia spiżarki. Jesień to najlepsza pora na zaopatrzenie kuchennych szafek w weki ze smakowitą zawartością.

REKLAMA

Przetwory – dlaczego warto?

Powodów jest mnóstwo. Zaopatrzenie się w domowe jedzenie, które można podgrzać w kilka minut to pierwszy z nich. Niespodziewana wizyta gości? Wystarczy odkręcić słoik i sałatkę lub inne przekąski pojawią się na stole w charakterze poczęstunku w mgnieniu oka. Dobry kucharz jest gotowy na wszystko i radzi sobie nawet z brakiem czasu i niespodziankami. Co więcej, przygotowując przetwory samodzielnie, zyskujemy pewność co do ich składu. W słoikach znajdą się wyłącznie produkty, które odpowiadają nam i naszym bliskim. Pikantne warzywa w orientalnym stylu, tradycyjne grzyby leśne, czy może słodkie owoce idealne na deser lub podwieczorek? Żaden artykuł ze sklepu nie trafi tak celnie w nasze upodobania kulinarne. Wydaje się, że przygotowanie weków jest trudne i czasochłonne? Z łatwością zamienimy je w dużą frajdę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do ich zrobienia zaprosić przyjaciół i całą rodzinę. Nawet najmłodszych! Wspólne gotowanie okaże się dziecinnie proste. Z naszym przepisem na pomidorowy sos pizza poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Łatwa receptura, ale smak wyborny, a co za tym idzie – ogromna satysfakcja!

Pomidorowy sos pizza

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

1 kg pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
2 garści świeżej bazylii
1 szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Sparz pomidory przez kilka minut, wyciągnij je z wody, ostudź, a następnie obierz ze skórki.
Obrane warzywa rozgnieć.
Do pomidorów wlej oliwę z oliwek, dodaj oregano, pokrojoną bazylię, cukier, koncentrat oraz sól.
Całość wymieszaj i umieść w słoiku.

Nie tylko ogórki

Kiszone ogórki mają wielkie grono wielbicieli. Kwaszone, korniszony, ogórki robione w różnorodnych zalewach. Można połączyć je z musztardą, można dodawać liście czarnej porzeczki. Możliwości kulinarne są ogromne! To samo tyczy się wielu innych warzyw. Ogórek to niekwestionowany król kiszonek, ale pozwólmy sobie w kuchni na różnorodność. Znakomitą alternatywą jest pokrojona w plastry papryka, najlepiej czerwona. Okaże się wspaniałą przekąską na odświętnym stole. W wekach warto też zamknąć cukinię. Łagodne w smaku warzywo stanie się dużo bardziej wyraziste – odkryjemy jego zupełnie nowy charakter. Półki w spiżarce zrobią się wyjątkowo kolorowe, gdy w słoikach umieścimy buraki, kalarepę, pomidory i patisony. Do najbardziej klasycznej zalewy warto dodać koper, czosnek, chrzan, gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Bardzo uniwersalny zestaw, dzięki któremu staniemy się mistrzami przetworów. Dla przypieczętowania tego sukcesu polecamy przepis na marynowanego bakłażana z miętową nutą. Doskonały w formie przystawki lub dodatku do mięsnego dania głównego.

Marynowany bakłażan z miętową nutą

Czas przygotowania: 160 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

3 bakłażany
3 łyżki octu
2 szczypty Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 garść mięty
2 łyżeczki Oregano z Turcji Knorr
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju
500 ml wody
1 łyżka cukru

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA