REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wegeburgery z kaszy jaglanej

  • Autor: Urszula Tatur
  • 27 sty 2017 11:16
Wegeburgery z kaszy jaglanej
fot.Thermomix.jpg

Zima w tym roku nas nie rozpieszcza. By przy utrzymujących się od tygodni, minusowych temperaturach nasz organizm mógł ustrzec się przed infekcjami warto dostarczać mu w tym trudnym czasie dobrej jakości produkty, bogate w składniki odżywcze, witaminy i błonnik. Bazą dla rozgrzewających posiłków mogą być kasze, które dodatkowo dzięki zawartości różnych minerałów chronią przed nadwagą, miażdżycą, cukrzycą i nowotworami.

REKLAMA

PRZEPIS - WEGEBURGERY Z KASZY JAGLANEJ I BURAKA


SKŁADNIKI NA 5 SZTUK:
Kotlet Chutney z czerwonej cebuli
· 200 g kaszy jaglanej · 170 g cebuli, czerwonej, pokrojonej w ćwiartki
· 180 g czerwonych buraków, · 11 łyżeczki białej gorczycy
pokrojonych na kawałki · 25 g masła
· 35 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki · 10 g octu balsamicznego
· 2 ząbki czosnku · 10 g czerwonego octu winnego
· 15 g masła · 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
· 340 g wody · 40 g miodu, wielokwiatowego
· 50 g pestek słonecznika
· 11 łyżeczki soli Burgery
· 1 łyżeczki pieprzu czarnego, · 5 bułek graham
mielonego · majonez, ilość do posmarowania bułek
· 3 łyżeczki kminu rzymskiego, · 5 liści sałaty masłowej
mielonego · 30 g cebuli, pokrojonej w piórka
· 15 g octu balsamicznego · 10 plastrów ogórka konserwowego lub kiszonego
· 5 plastrów pomidora
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
2 Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Buraki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować
20 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3 Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4 Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 0.5. Przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
5 Dodać wodę, gotować 10 min/100°C/obr. 1. Jeżeli w naczyniu miksującym pozostanie woda, kaszę należy przecedzić przez koszyczek. Kaszę ponownie umieścić w naczyniu miksującym.
6 Dodać rozdrobnione buraki, słonecznik, sól, pieprz, kmin rzymski i ocet, wymieszać 30 s/obr. 5.
7 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
8 Z powstałej masy uformować 5 kotletów (O 10 cm) o grubości 2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 min (200°C). Po tym czasie kotlety ostrożnie obrócić, piec kolejne 10 min (200°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące. W tym czasie przygotować chutney.
9 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. W razie potrzeby rozdrobnić kolejne 2 s/obr. 5.
10 Dodać gorczycę i masło, dusić 7 min/120°C/obr. 1.
11 Dodać ocet balsamiczny, ocet winny, cynamon i miód, dusić 3 min/120°C/obr. 0.5.
12 Bułki posmarować majonezem, następnie na spodzie każdej położyć liść sałaty, kotlet, chutney, cebulę, 2 plastry ogórka, plaster pomidora i przykryć górną częścią bułki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA