Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wędzone smakołyki – sycące i aromatyczne przekąski na Andrzejki

  • Autor: ut
  • 30 lis 2018 14:41
Wędzone smakołyki – sycące i aromatyczne przekąski na Andrzejki
Wędzone smakołyki – sycące i aromatyczne przekąski na Andrzejki
Wędzone smakołyki – sycące i aromatyczne przekąski na Andrzejki
Wędzone smakołyki – sycące i aromatyczne przekąski na Andrzejki
Wędzone smakołyki – sycące i aromatyczne przekąski na Andrzejki

Intensywny, dymny aromat wędzonych specjałów idealnie komponuje się z ostatnimi dniami jesieni, kiedy w kuchni coraz częściej pojawiają się potrawy cięższe i bardziej treściwe, niż ma to miejsce w czasie ciepłych miesięcy. Poddane działaniu dymu składniki to również doskonały patent na apetyczne urozmaicenie domowego przyjęcia. Stół wyrazistych w smaku przekąsek z pewnością umili czas spędzony na andrzejkowych wróżbach, które odbędą się, nie inaczej, a w otoczeniu dymu świec i kadzideł.

REKLAMA


Wędzenie to nic innego, jak jedna z wielu metod konserwacji żywności. W tym wypadku, obok przedłużenia terminu przydatności do spożycia, skutkiem ubocznym jest niesamowity, głęboki, dymny aromat. Przeniknięte nim mięso, ryby, a nawet warzywa, owoce i sery są nie tylko smaczne same w sobie, ale i pozwalają w zaskakujący sposób poszerzyć codzienny, kulinarny repertuar. Dzięki zaledwie kilku składnikom, uzupełnionym smakiem wędzonek, w krótkim czasie przygotujemy wyśmienity, andrzejkowy bufet, który zachwyci gości nawet bez odprawiania dodatkowych czarów.

Rybne kąski
Przesycone dymnymi smakami ryby to prawdziwa skarbnica przepysznych inspiracji. Zarówno te poddane wędzeniu na zimno (16 – 22oC), jak i na ciepło (> 22oC) smakują wyśmienicie również bez żadnych dodatków. Przygotowując andrzejkowe przyjęcie możemy wykorzystać ich potencjał na kilka sposobów. Pierwszym z nich są roladki z wędzonym łososiem. Wystarczy posmarować placek tortilli dowolnym sosem (np. jogurtowo-koperkowym, który doskonale podkreśli smak łososia), a następnie ułożyć na nim drobne kawałeczki ryby, listki sałaty, ogórka konserwowego oraz plasterki żółtego sera. Całość zwijamy w rulon i kroimy na kilkucentymetrowe plastry. Innym sposobem na dodanie wędzonej ryby do imprezowego menu są różnego rodzaju dipy, które dopełnią zapiekane ziemniaki, nachosy i krakersy. Gęsty i kremowy sos przygotujemy mieszając posiekanego (lub rozdrobnionego widelcem, w przypadku wędzonego na ciepło) łososia, kwaśną śmietanę, jogurt, serek topiony kremowy, odrobinę chrzanu, szczypiorek i przyprawy. Nie zapominajmy o tym, jak dobrze kawałki wędzonej ryby – makreli, pstrąga czy nawet śledzia – komponują się także z wszelkimi sałatkami.

Jarskie wędzenie
Wędzić można również nietypowe dla tej metody produkty, takie jak owoce i warzywa. Wśród owoców działaniu dymu najczęściej poddaje się śliwki. Choć już w wersji suszonej są bardzo aromatyczne, to dzięki wędzeniu nabierają jeszcze głębszego smaku. Wędzone śliwki warto dodać do dań wytrawnych, takich jak zapiekanki, pieczeń czy też bigos. W przypadku warzyw bardzo często wędzeniu poddawana jest papryka. W postaci mielonej stanowi ona jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Charakterystyczną, wędzoną nutą wyróżnia się także kultowy, amerykański sos barbecue. Jego oryginalny smak z pewnością stanie się wyśmienitym dodatkiem również do przekąsek andrzejkowych.
Mięsne aromaty
Najczęściej wędzeniu poddawane jest mięso. Swojska kiełbasa, pokrojona w cienkie plasterki, sama w sobie stanowi wyśmienitą przekąskę. Ponadto dla miłośników mięsiw możemy przygotować również mini burgery, gdzie wołowe kotlety zastąpią cienkie plasterki wędzonej szynki lub schabu. – Wędzony smak doskonale komponuje się także z wszelkiego rodzaju serami. Nie bez powodu jednym z najsłynniejszych polskich serów jest oscypek. Warto pamiętać o tym połączeniu także przy tworzeniu innych potraw i przekąsek. Dodając plasterek sera do dania z wędzonym boczkiem sprawimy, że nawet nieduże kąski będą wyjątkowo sycące. Ponadto zapiekając ser z dodatkiem wędzonych wędlin sprawimy, że przeniknie on intensywnym aromatem i odsłoni zupełnie nowe, smakowe oblicze – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Łącząc łagodny smak sera żółtego z wyrazistą nutą wędzonego boczku możemy przygotować pieczarkowe zawijasy, które smakują wyśmienicie tak na ciepło, jak i na zimno, w towarzystwie dipów i sosów, jak i bez żadnych dodatków.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA