REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wczesnojesienna zupa z pokrzywy i mięty z grzankami

  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 wrz 2017 18:43
Wczesnojesienna zupa z pokrzywy i mięty z grzankami
Dan Cake
Wczesnojesienna zupa z pokrzywy i mięty z grzankami

Początek jesieni to ostatnia szansa na zbiory cennych dla naszego zdrowia ziół, dostępnych niemal na wyciągnięcie ręki. A wśród nich znajdziemy m.in. pokrzywę o właściwościach nie tylko leczniczych, ale też odżywczych. Możemy wykorzystać ją nie tylko do przygotowania zdrowej herbatki, soku czy naparu, ale także do przygotowania zupy na bazie bulionu i mleczka kokosowego. Aksamitny krem w połączeniu z aromatyczną miętą i ciepłymi grzankami z chleba tostowego z pewnością zaspokoi nasz apetyt podczas jesiennej aury.

REKLAMA

Wczesnojesienna zupa z pokrzywy i mięty z grzankami

Składniki:

• liście pokrzywy – 3 duże garści
• liście mięty – 2 garści
• czosnek – 1 ząbek
• cebula – 1 sztuka
• masło – 30 g
• bulion warzywny – 2 litry
• mleczko kokosowe – 400 ml
• sól
• pieprz
• gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
• chleb tostowy 3 ziarna (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Liście pokrzywy i mięty dokładnie wypłukać. Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, poddusić na wolnym ogniu podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym. Kiedy bulion zacznie się gotować dodać liście pokrzywy i mięty, zagotować. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić mleczkiem kokosowym. Chleb tostowy 3 ziarna Dan Cake pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Zupę podawać z grzankami.

Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA