REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Warzywa, owoce, grzyby - grill w wersji wege

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 maj 2017 11:28
Warzywa, owoce, grzyby - grill w wersji wege
Knorr

Sezon grillowy czas zacząć. dla tych, co mięsa nie jedzą mamy kilka pomysłów na grillowane warzywa, grzyby i owoce.

REKLAMA

Warzywnie
Początek maja to rozpoczęcie sezonu na szparagi! W wersji grillowanej smakują wyjątkowo! Są też proste w przyrządzeniu. W połączeniu ze świeżym jarmużem, truskawkami i serem halloumi, stworzą wiosenną i lekką sałatkę. „Doskonałym dodatkiem do sałatki będzie świeża kolendra” – poleca szef kuchni Knorr:

Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami
Składniki:
• 80 g świeżego jarmużu
• Sos sałatkowy Truskawkowy z chili Knorr
• 8 świeżych truskawek
• ¼ pęczka kopru włoskiego
• 4 szparagi białe
• 4 szparagi zielone
• 50 g sera halloumi
• migdały w płatkach do podania
• ząbek czosnku
• 3 łyżki octu balsamicznego
• łyżeczka miodu
• łyżeczka musztardy
• 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, truskawki pokrój na połówki. Koper pokrój w cienkie paski, a migdały upal na suchej rozgrzanej patelni.
2. Szparagi oczyść i obgotuj. Zamarynuj w oliwie i posiekanym czosnku, następnie zgrilluj. Potem pokrój je na mniejsze kawałki (2-3 centymetrowej długości).
3. Ser pokrój w plastry grubości 0,5 cm i również zgrilluj, następnie pokrój w nieduże trójkąty.
4. Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, musztardą i oliwą. Wymieszaj.
5. Liście jarmużu wyłóż na półmisek, na wierzchu ułóż kawałki kopru, truskawki, szparagi oraz grillowany ser. Całość polej przygotowanym sosem, posyp migdałami i podawaj.

Grzybowo
Pieczarki przyrządzane na grillu znane są z doskonałego smaku. Mogą też być pysznym składnikiem… sałatki! W połączeniu z brokułami i serem pleśniowym, stworzą wyjątkowe danie. „Zamiast pestek dyni możemy użyć pestek słonecznika lub piniowych orzeszków” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami
Składniki:
• 200 g świeżych pieczarek
• Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr
• pół brokuła
• 30 g sera pleśniowego typu blue, np. gorgonzola
• pęczek szczypioru z dymki
• 2 łyżki pestek dyni
• 3 łyżki soku z cytryny
• 80 ml oleju
• ząbek czosnku
• 3 łyżki octu balsamicznego
• sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Brokuły podziel na mniejsze różyczki i sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Wystudź. Pieczarki pokrój na połówki, a czosnek - w cienkie płatki.
2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż pieczarki na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz przyprawy. Wlej ocet i wymieszaj. Pieczarki wystudź.
3. Przygotuj sos dla smaku – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz olejem i wymieszaj. Pestki dyni upraż na suchej rozgrzanej patelni, szczypior pokrój grubo.
4. Na półmisku rozłóż brokuły i pieczarki, polej przygotowanym sosem. Wierzch posyp pokruszonym serem, uprażonymi pestkami dyni oraz szczypiorem. Sałatkę podawaj z grzankami.

Owocowo
Sposób na owoce z grilla? Położyć na grzankach! Idealne w tym celu będą gruszki - najpierw chwilę marynujemy je w przyprawie, a następnie smażymy na rozgrzanym grillu. Na pokrojoną bagietkę nakładamy porcję rukoli, grillowaną gruszkę i odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, a potem całość wrzucamy na grilla:

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA