Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Warzywa, owoce, grzyby - grill w wersji wege

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 maj 2017 11:28
Warzywa, owoce, grzyby - grill w wersji wege
Knorr

Sezon grillowy czas zacząć. dla tych, co mięsa nie jedzą mamy kilka pomysłów na grillowane warzywa, grzyby i owoce.

REKLAMA

Warzywnie
Początek maja to rozpoczęcie sezonu na szparagi! W wersji grillowanej smakują wyjątkowo! Są też proste w przyrządzeniu. W połączeniu ze świeżym jarmużem, truskawkami i serem halloumi, stworzą wiosenną i lekką sałatkę. „Doskonałym dodatkiem do sałatki będzie świeża kolendra” – poleca szef kuchni Knorr:

Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami
Składniki:
• 80 g świeżego jarmużu
• Sos sałatkowy Truskawkowy z chili Knorr
• 8 świeżych truskawek
• ¼ pęczka kopru włoskiego
• 4 szparagi białe
• 4 szparagi zielone
• 50 g sera halloumi
• migdały w płatkach do podania
• ząbek czosnku
• 3 łyżki octu balsamicznego
• łyżeczka miodu
• łyżeczka musztardy
• 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, truskawki pokrój na połówki. Koper pokrój w cienkie paski, a migdały upal na suchej rozgrzanej patelni.
2. Szparagi oczyść i obgotuj. Zamarynuj w oliwie i posiekanym czosnku, następnie zgrilluj. Potem pokrój je na mniejsze kawałki (2-3 centymetrowej długości).
3. Ser pokrój w plastry grubości 0,5 cm i również zgrilluj, następnie pokrój w nieduże trójkąty.
4. Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, musztardą i oliwą. Wymieszaj.
5. Liście jarmużu wyłóż na półmisek, na wierzchu ułóż kawałki kopru, truskawki, szparagi oraz grillowany ser. Całość polej przygotowanym sosem, posyp migdałami i podawaj.

Grzybowo
Pieczarki przyrządzane na grillu znane są z doskonałego smaku. Mogą też być pysznym składnikiem… sałatki! W połączeniu z brokułami i serem pleśniowym, stworzą wyjątkowe danie. „Zamiast pestek dyni możemy użyć pestek słonecznika lub piniowych orzeszków” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami
Składniki:
• 200 g świeżych pieczarek
• Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr
• pół brokuła
• 30 g sera pleśniowego typu blue, np. gorgonzola
• pęczek szczypioru z dymki
• 2 łyżki pestek dyni
• 3 łyżki soku z cytryny
• 80 ml oleju
• ząbek czosnku
• 3 łyżki octu balsamicznego
• sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Brokuły podziel na mniejsze różyczki i sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Wystudź. Pieczarki pokrój na połówki, a czosnek - w cienkie płatki.
2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż pieczarki na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz przyprawy. Wlej ocet i wymieszaj. Pieczarki wystudź.
3. Przygotuj sos dla smaku – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz olejem i wymieszaj. Pestki dyni upraż na suchej rozgrzanej patelni, szczypior pokrój grubo.
4. Na półmisku rozłóż brokuły i pieczarki, polej przygotowanym sosem. Wierzch posyp pokruszonym serem, uprażonymi pestkami dyni oraz szczypiorem. Sałatkę podawaj z grzankami.

Owocowo
Sposób na owoce z grilla? Położyć na grzankach! Idealne w tym celu będą gruszki - najpierw chwilę marynujemy je w przyprawie, a następnie smażymy na rozgrzanym grillu. Na pokrojoną bagietkę nakładamy porcję rukoli, grillowaną gruszkę i odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, a potem całość wrzucamy na grilla:

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA