REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Walentynki na talerzu: mule w sosie pomidorowym

  • Autor: Urszula Tatur
  • 04 lut 2017 19:25
Walentynki na talerzu: mule w sosie pomidorowym
Fot. 123rf

Możliwości dotarcia do serca ukochanej osoby jest wiele, jednak te najbardziej miłe i pyszne to właśnie te przygotowane w kuchni. Z okazji zbliżających się Walentynek proponujemy spróbować swoich sił przygotowując dla drugiej połówki wykwintne i romantyczne danie – małże w sosie pomidorowym z dodatkiem serka topionego!

REKLAMA

Mule w sosie serowo pomidorowym

Składniki:
- ok. 1kg muli (mogą być mrożone)
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 szalotki
- 3 dojrzałe pomidory
- świeża bazylia
- pieprz, sól do smaku

Wykonanie:
Mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 2 – 3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA