REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

W Walentynki… serce rwie się do pieczenia!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 14 lut 2017 09:16
W Walentynki… serce rwie się do pieczenia!
Kasia
W Walentynki… serce rwie się do pieczenia!
W Walentynki… serce rwie się do pieczenia!
W Walentynki… serce rwie się do pieczenia!
W Walentynki… serce rwie się do pieczenia!

Dookoła serca, serduszka, amorki i miłosne wyznania odmieniane we wszystkich przypadkach i językach, a przy tym… cała masa słodkości! Święto zakochanych to bardzo dobra okazja do przygotowania pysznego ciasta, tortu czy babeczek – specjalnie z myślą o najbliższych. W Walentynki… upiecz radość ukochanej osobie!

REKLAMA

Serce na dłoni
Cóż lepiej wyrazić może nasze uczucia, niż słodkie ciasto w kształcie… serca. Jeżeli dodatkowo wypełnimy je marmoladą i pysznym kremem… idealny wieczór w towarzystwie naszej drugiej połówki gwarantowany!
Serce
Składniki na ciasto:
• Kostka do pieczenia Kasia - 4/5 sztuki (200 gramów)
• mąka - 300 gramów
• cukier - 100 gramów
• żółtko - 2 sztuki

Składniki na krem:
• Kostka do pieczenia Kasia - 1/5 sztuki (50 gramów)
• budyń śmietankowy - 1 opakowanie
• mleko - 400 mililitrów
• twarda marmolada - 200 gramów
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z cukrem, posiekaną Kasią i żółtkami.
2. Szybko zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do lodówki.
3. Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 4 identycznej wielkości serduszka.
4. Z pozostałego ciasta wytnij foremkami małe serduszka.
5. Duże serca przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuj widelcem i piecz w 200 st. C około 15-20 minut.
6. Małe serduszka upiecz oddzielnie, gdyż pieką się krócej.
7. Budyń ugotuj na gęsto w 400 ml mleka.
8. Ostudź, a następnie zmiksuj z pozostałą Kasią.
9. Powstałym kremem posmaruj dwa serca i przykryj je dwoma pozostałymi.
10. Marmoladę włóż do rondla i lekko podgrzej, aby się rozpuściła.
11. Marmoladę wyłóż na ciasto i uformuj z niej serduszko.
12. Odstaw do zastygnięcia.

Kokosowa podróż walentynkowa
By tegoroczne Walentynki były naprawdę wyjątkowe, powinniśmy zadbać o nie w każdym aspekcie. Na deser przygotować możemy np. doskonałe ciasto kokosowe. Z pewnością będzie pysznie, a romantyczna atmosfera pozostanie w Waszej pamięci na długo.

Ciasto kokosowe

Składniki na ciasto:

• jajko - 6 sztuk
• mąka pszenna - 250 gramów
• cukier - 250 gramów
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
• Kostka do pieczenia Kasia - 1/5 sztuki (50 gramów)
• mleko - 750 mililitrów
Składniki na krem:
• mąka pszenna - 150 gramów
• cukier - 150 gramów
• Kostka do pieczenia Kasia - 4/5 sztuki (200 gramów)
• esencja waniliowa - 1 łyżeczka
• wiórki kokosowe - 200 gramów
• esencja waniliowa
Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto. Roztop Kasię na patelni, ostudź. Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej ubij pianę z białek ze szczyptą soli, a potem stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, następnie jedno po drugim żółtka i łyżkami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej roztopioną Kasię.
2. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut, aż biszkopt będzie złocisty. Wyjmij z pieca, ostudź.
3. Podgrzej w rondelku połowę mleka z cukrem i esencją waniliową, w pozostałej połowie mleka rozprowadź mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do wystudzenia.
4. Ubij mikserem miękką Kasię, a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.
5. Wymieszaj wiórki kokosowe z esencją waniliową. Ostrym nożem delikatnie przetnij biszkopt na dwie okrągłe części. Na pierwszej rozprowadź 2/3 kremu, przykryj drugim biszkoptem i lekko dociśnij. Usuń nadmiar kremu po bokach.
6. Następnie na wierzchu ciasta rozsmaruj pozostały krem i udekoruj wiórkami. Przechowuj w lodówce 2-3 dni.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA