REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 sie 2016 08:00
W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla
Fot. Knorr.
W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla
W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla
W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla
W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla
W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla

Morza szum, ptaków śpiew, a na talerzu… rybka! To idealne połączenie możemy sobie zaserwować, nawet jeżeli od morskiego brzegu dzieli nas dobrych kilkaset kilometrów. Wystarczy wybrać się na małe zakupy, wyciągnąć grill, a później już tylko… zajadać się przysmakami, które w okamgnieniu przeniosą nas w okolice nadmorskiego deptaka.

REKLAMA

Wakacje… Palące słońce, gorący piasek, a na policzkach dotyk morskiej bryzy. Któż z nas nie miałby ochoty w upalny letni dzień przenieść się w okolice wybrzeża? Nie jest to jednak takie proste, dlatego możemy pomyśleć nad odpowiednią alternatywą. A taką jest z pewnością… grill, na którym przygotować możemy dania, które pozwolą nam choć na moment poczuć klimat wakacji nad morzem. A oto kilka pomysłów na pyszne morskie dania, dzięki którym nasz grill smakować będzie wyjątkowo.
Krewetki, czyli grill na bogato
Wśród owoców morza do najpopularniejszych z pewnością należą krewetki. Mogą nam posłużyć jako dodatek do makaronu w pysznym spaghetti czy stanowić samodzielną przekąskę. Krewetki doskonale odnajdą się także na grillu, np. w formie dodatku do oryginalnych i kolorowych szaszłyków z ananasem:
Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami
Składniki:
• 24 szt. krewetek
• 4 łyżki keczupu pikantnego
• 1 łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr
• 300 g ananasa świeżego lub z puszki
• 1 czerwona papryka
• 3 pomidory
• 2 łyżki kaparów w zalewie
• 1 czerwona cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i pomidory pokrój w małą kostkę, posiekaj czosnek, kolendrę i z odsączonymi z zalewy kaparami wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy i keczupu i wymieszaj z resztą składników. Całość dopraw do smaku i odłóż do lodówki.
2. Paprykę i ananasa pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm i włóż wraz z krewetkami do miski. Wyciśnij bezpośrednio nad składnikami cytrynę, dodaj po 2 łyżki oliwy, keczupu i wymieszaj ze składnikami, w tym Przyprawą do kurczaka Knorr, która świetnie doprawi danie.
3. Składniki nadziewaj naprzemiennie na wykałaczki do szaszłyków.
4. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
5. Gotowe danie podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i grzankami przypieczonymi na grillu.
A może marzy się nam nieco bardziej orientalne połączenie? Wypróbujmy krewetki z trawą cytrynową i grillowanym czosnkiem:

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem
Składniki:
• 21 szt. dużych krewetek bez skorupek
• 500 g łososia
• 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
• 3 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
• 7 szt. trawy cytrynowej
• 14 szt. przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
• 7 szt. cebulki szalotki
• 1 pęczek natki kolendry
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Aby łatwo obrać szalotkę, zalej ją wrzątkiem i odstaw na chwilę. Następnie ściągnij z niej zewnętrzną warstwę i przekrój każdą cebulę na pół.
2. Rybę pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Tak przygotowane mięso umieść wraz z krewetkami w misce, do składników dolej oliwę (3 łyżki), dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie doprawi mięso, i ćwierć posiekanego pęczka kolendry. Wszystko starannie wymieszaj.
3. Na reszcie oliwy podsmaż siekany czosnek. Kiedy się lekko przyrumieni, dodaj 3 łyżki sosu, resztkę kolendry i łyżkę wody, następnie całość stanie wymieszaj.
4. Składniki nadziewaj na trawę cytrynową w następującej kolejności: krewetka, cebulka, łosoś i pomidor. Na każdym z szaszłyków powinny znaleźć się 3 kawałki ryby i 3 krewetki.
5. Przygotowane szaszłyki polej na wierzchu przygotowanym wcześniej sosem, następnie grilluj na ruszcie rozgrzanego grilla po ok. 4-6 minuty na każdej ze stron, po każdym przełożeniu posmaruj wierzch sosem.

REKLAMA

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA