Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 sie 2016 08:00
W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla
Fot. Knorr.
W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla
W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla
W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla
W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla
W stronę morza, czyli ryby, krewetki i paluszki krabowe - prosto z grilla

Morza szum, ptaków śpiew, a na talerzu… rybka! To idealne połączenie możemy sobie zaserwować, nawet jeżeli od morskiego brzegu dzieli nas dobrych kilkaset kilometrów. Wystarczy wybrać się na małe zakupy, wyciągnąć grill, a później już tylko… zajadać się przysmakami, które w okamgnieniu przeniosą nas w okolice nadmorskiego deptaka.

REKLAMA

Wakacje… Palące słońce, gorący piasek, a na policzkach dotyk morskiej bryzy. Któż z nas nie miałby ochoty w upalny letni dzień przenieść się w okolice wybrzeża? Nie jest to jednak takie proste, dlatego możemy pomyśleć nad odpowiednią alternatywą. A taką jest z pewnością… grill, na którym przygotować możemy dania, które pozwolą nam choć na moment poczuć klimat wakacji nad morzem. A oto kilka pomysłów na pyszne morskie dania, dzięki którym nasz grill smakować będzie wyjątkowo.
Krewetki, czyli grill na bogato
Wśród owoców morza do najpopularniejszych z pewnością należą krewetki. Mogą nam posłużyć jako dodatek do makaronu w pysznym spaghetti czy stanowić samodzielną przekąskę. Krewetki doskonale odnajdą się także na grillu, np. w formie dodatku do oryginalnych i kolorowych szaszłyków z ananasem:
Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami
Składniki:
• 24 szt. krewetek
• 4 łyżki keczupu pikantnego
• 1 łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr
• 300 g ananasa świeżego lub z puszki
• 1 czerwona papryka
• 3 pomidory
• 2 łyżki kaparów w zalewie
• 1 czerwona cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i pomidory pokrój w małą kostkę, posiekaj czosnek, kolendrę i z odsączonymi z zalewy kaparami wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy i keczupu i wymieszaj z resztą składników. Całość dopraw do smaku i odłóż do lodówki.
2. Paprykę i ananasa pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm i włóż wraz z krewetkami do miski. Wyciśnij bezpośrednio nad składnikami cytrynę, dodaj po 2 łyżki oliwy, keczupu i wymieszaj ze składnikami, w tym Przyprawą do kurczaka Knorr, która świetnie doprawi danie.
3. Składniki nadziewaj naprzemiennie na wykałaczki do szaszłyków.
4. Szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
5. Gotowe danie podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i grzankami przypieczonymi na grillu.
A może marzy się nam nieco bardziej orientalne połączenie? Wypróbujmy krewetki z trawą cytrynową i grillowanym czosnkiem:

Krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem
Składniki:
• 21 szt. dużych krewetek bez skorupek
• 500 g łososia
• 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
• 3 łyżki Sosu Hellmann’s CHILLI
• 7 szt. trawy cytrynowej
• 14 szt. przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
• 7 szt. cebulki szalotki
• 1 pęczek natki kolendry
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Aby łatwo obrać szalotkę, zalej ją wrzątkiem i odstaw na chwilę. Następnie ściągnij z niej zewnętrzną warstwę i przekrój każdą cebulę na pół.
2. Rybę pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Tak przygotowane mięso umieść wraz z krewetkami w misce, do składników dolej oliwę (3 łyżki), dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie doprawi mięso, i ćwierć posiekanego pęczka kolendry. Wszystko starannie wymieszaj.
3. Na reszcie oliwy podsmaż siekany czosnek. Kiedy się lekko przyrumieni, dodaj 3 łyżki sosu, resztkę kolendry i łyżkę wody, następnie całość stanie wymieszaj.
4. Składniki nadziewaj na trawę cytrynową w następującej kolejności: krewetka, cebulka, łosoś i pomidor. Na każdym z szaszłyków powinny znaleźć się 3 kawałki ryby i 3 krewetki.
5. Przygotowane szaszłyki polej na wierzchu przygotowanym wcześniej sosem, następnie grilluj na ruszcie rozgrzanego grilla po ok. 4-6 minuty na każdej ze stron, po każdym przełożeniu posmaruj wierzch sosem.

REKLAMA

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA