REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie

  • Autor: Urszula Tatur
  • 21 sty 2017 20:38
Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie
Ciasto z ukrytym sercem
Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie
Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie
Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie
Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie
Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie

Dzień Babci i Dziadka coraz bliżej! 21 i 22 stycznia pokaż w zupełnie nowy sposób, jak bardzo ich kochasz! Z tej wyjątkowej okazji, zamiast jak co roku kupować prezenty, możesz pójść w odwiedziny z… własnym ciastem. Upieczenie ulubionego sernika Dziadka albo zaskakujących babeczek czekoladowych dla najlepszej Babci na świecie - sprawi im największą radość.

REKLAMA

Klasycznie i domowo
Wizyty u dziadków kojarzą się z zapachem pysznych, domowych wypieków, a w szczególności z aromatyczną szarlotką. Z okazji Dnia Babci tym razem to my przygotujmy dla niej pachnące jabłkami ciasto. Do jego upieczenia potrzebne będą jabłka obrane ze skórki, cynamon, żółtka jaj, mąka pszenna i kostka do pieczenia Kasia. Aby ciasto się udało, trzeba pamiętać, że długi proces wyrabiania powoduje twardnienie, dlatego należy to zrobić jak najszybciej. Część przygotowanego ciasta odkłada się do lodówki – jest ono podstawą do zrobienia słodkiej kruszonki. Szczegółowy przepis znajduje się poniżej. Tak przygotowana szarlotka z dodatkiem cynamonu będzie aromatycznym upominkiem dla naszych dziadków:
Szarlotka z kruszonką
Składniki:
• Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
• mąka pszenna - 500 gramów
• cukier - 350 gramów
• proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
• cynamon - 1 szczypta
• śmietana - 150 mililitrów
• jabłka - 1 kilogram
• żółtka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:
1. Nadzienie: Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazdka nasienne i pokrój na kawałki. Do małego garnka wlej pół szklanki wody i wsyp jabłka.
2. Duś całość do momentu, gdy jabłka będą miękkie, cały czas je mieszając. Na koniec dodaj 10 dag cukru i trochę cynamonu. Całość podduś jeszcze przez około 5 minut uważając, żeby jabłka nie przywarły do dna garnka.
3. Ciasto: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią. Następnie dodaj resztę cukru, żółtka i śmietanę.
4. Uwaga! Długi proces wyrabiania sprawia, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej. Jedną trzecią ciasta odłóż na kruszonkę, a resztą odstaw na pół godziny do lodówki.
5. Po pół godzinie wylepić schłodzonym ciastem spód i boki tortownicy wcześniej wysmarowanej Kasią. Na koniec ciasto należy nakłuć widelcem i włożyć na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C.
6. Na tak przygotowanym spodzie ułożyć uprażone jabłka, a na całości powierzchni wyłożyć ciasto przeznaczone na kruszonkę.
7. Szarlotkę piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W zależności od indywidualnych upodobań gotową szarlotkę można podawać na zimno, lub na ciepło z lodami waniliowymi.

Od serca
Z okazji Dnia Babci i Dziadka podarujmy im… serce! Słodki wypiek z czerwonym sercem w środku będzie zaskoczeniem dla każdego. Jak to zrobić? Wystarczą odpowiednie formy do ciasta i osobne przygotowanie czerwonego środka i jasnej masy. Na koniec ciasto polewa się czekoladą i gotowe! Oto receptura krok po kroku:

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA