Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie

  • Autor: Urszula Tatur
  • 21 sty 2017 20:38
Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie
Ciasto z ukrytym sercem
Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie
Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie
Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie
Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie
Upiecz Dziadkom radość! Czyli pyszne ciasta w prezencie

Dzień Babci i Dziadka coraz bliżej! 21 i 22 stycznia pokaż w zupełnie nowy sposób, jak bardzo ich kochasz! Z tej wyjątkowej okazji, zamiast jak co roku kupować prezenty, możesz pójść w odwiedziny z… własnym ciastem. Upieczenie ulubionego sernika Dziadka albo zaskakujących babeczek czekoladowych dla najlepszej Babci na świecie - sprawi im największą radość.

REKLAMA

Klasycznie i domowo
Wizyty u dziadków kojarzą się z zapachem pysznych, domowych wypieków, a w szczególności z aromatyczną szarlotką. Z okazji Dnia Babci tym razem to my przygotujmy dla niej pachnące jabłkami ciasto. Do jego upieczenia potrzebne będą jabłka obrane ze skórki, cynamon, żółtka jaj, mąka pszenna i kostka do pieczenia Kasia. Aby ciasto się udało, trzeba pamiętać, że długi proces wyrabiania powoduje twardnienie, dlatego należy to zrobić jak najszybciej. Część przygotowanego ciasta odkłada się do lodówki – jest ono podstawą do zrobienia słodkiej kruszonki. Szczegółowy przepis znajduje się poniżej. Tak przygotowana szarlotka z dodatkiem cynamonu będzie aromatycznym upominkiem dla naszych dziadków:
Szarlotka z kruszonką
Składniki:
• Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
• mąka pszenna - 500 gramów
• cukier - 350 gramów
• proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
• cynamon - 1 szczypta
• śmietana - 150 mililitrów
• jabłka - 1 kilogram
• żółtka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:
1. Nadzienie: Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazdka nasienne i pokrój na kawałki. Do małego garnka wlej pół szklanki wody i wsyp jabłka.
2. Duś całość do momentu, gdy jabłka będą miękkie, cały czas je mieszając. Na koniec dodaj 10 dag cukru i trochę cynamonu. Całość podduś jeszcze przez około 5 minut uważając, żeby jabłka nie przywarły do dna garnka.
3. Ciasto: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią. Następnie dodaj resztę cukru, żółtka i śmietanę.
4. Uwaga! Długi proces wyrabiania sprawia, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej. Jedną trzecią ciasta odłóż na kruszonkę, a resztą odstaw na pół godziny do lodówki.
5. Po pół godzinie wylepić schłodzonym ciastem spód i boki tortownicy wcześniej wysmarowanej Kasią. Na koniec ciasto należy nakłuć widelcem i włożyć na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C.
6. Na tak przygotowanym spodzie ułożyć uprażone jabłka, a na całości powierzchni wyłożyć ciasto przeznaczone na kruszonkę.
7. Szarlotkę piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W zależności od indywidualnych upodobań gotową szarlotkę można podawać na zimno, lub na ciepło z lodami waniliowymi.

Od serca
Z okazji Dnia Babci i Dziadka podarujmy im… serce! Słodki wypiek z czerwonym sercem w środku będzie zaskoczeniem dla każdego. Jak to zrobić? Wystarczą odpowiednie formy do ciasta i osobne przygotowanie czerwonego środka i jasnej masy. Na koniec ciasto polewa się czekoladą i gotowe! Oto receptura krok po kroku:

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA