Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute

  • Autor: Urszula Tatur
  • 30 marz 2018 09:36
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Candy-1.jpg
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute

Mazurki, babki i serniki już niedługo zagoszczą na naszych świątecznych stołach. Jednak zanim będziemy mogli rozkoszować się smakiem tradycyjnych wielkanocnych wypieków, trzeba będzie je przygotować. Podpowiadamy co zrobić, by wszystkie ciasta się udały.

REKLAMA

• Dobry przepis. To właściwie główny „sprawca" udanego wypieku. Oczywiście doświadczone gospodynie domowe i piekarze większość ciast robią „na wyczucie", ale większość zwykłych śmiertelników nie ma takiego daru, warto więc posiłkować się doświadczeniem innych. W przepisach nie tylko podane są odpowiednie ilości i proporcje składników, ale też określona jest każda czynność i kolejność dodawania i mieszania poszczególnych składników, co bezpośrednio przekłada się na udany wypiek. Inaczej bowiem robi się ciasto ucierane, inaczej sernik, jeszcze inaczej biszkopt. Wiedza taka z pewnością zaprocentuje wspaniałymi domowymi wypiekami. Jeśli nie posiadamy w domu receptury na przygotowaniu idealnego ciasta, może nam pomóc… piekarnik. Nowoczesne modele mogą być wyposażone
w elektroniczną książkę kucharską, czyli kilkanaście lub kilkadziesiąt przepisów które wybieramy na panelu LCD.

• Składniki. Zawsze wybierajmy produkty świeże, najwyższej jakości. Tylko takie składniki mogą zagwarantować, że ciasto będzie miało wyśmienity smak i właściwie wyrośnie. Dbajmy też o wyrównaną temperaturę wszystkich składowych ciasta – zbyt duża różnica temperatury poszczególnych produktów (np. jajek, tłuszczu itp.) może być przyczyną warzenia się ciasta
i nieudanych wypieków.

• Czas i temperatura. To niezwykle ważne parametry podczas przyrządzania wypieków. Większość ciast nie znosi pośpiechu. Innymi słowy lubią, kiedy poświęca im się czas i uwagę, kiedy poszczególne składniki miesza się spokojnie, z należytą pieczołowitością. Pośpiech sprzyja jedynie pomyłkom, a w przypadku komponowania ciasta pomyłki takie mogą przynieść opłakane skutki w postaci niewyrośniętego lub niesłodkiego placka a nawet zakalca.

Również podczas samego pieczenia musimy zwracać uwagę zarówno na czas jak i temperaturę. Wartości te występują w każdym przepisie, warto jednak zdawać siebie sprawę, że są one podawane w przybliżeniu i nawet najlepszy przepis nie zastąpi naszej czujności i kontroli postępów pieczenia. Temperatura piekarnika może być też różna w zależności od konkretnego modelu urządzenia. Zazwyczaj w piekarnikach elektrycznych zleca się pieczenie ciast na niższych poziomach, w gazowych zaś na wyższych.

• Akcesoria. Nieodłącznym elementem podczas pieczenia jest wałek do ciasta. Dostępne na rynku modele wałków do ciasta różnią się materiałem, z którego zostały wykonane, a tym samym właściwościami. Najwygodniejsze wałki silikonowe i z tworzyw sztucznych są lekkie, łatwo się je czyści nawet w zmywarce a ciasto nie przywiera do nich. Najbardziej popularny
w polskiej kuchni wałek drewniany z łatwością poradzi sobie z rozwałkowaniem każdego ciasta, jest wygodny i prosty w użyciu. Niestety – tutaj konieczne jest użycie mąki, gdyż ciasto chętnie przywiera do drewnianej powierzchni wałka, który nie nadaje się do mycia w zmywarce.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA