REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute

  • Autor: Urszula Tatur
  • 30 marz 2018 09:36
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Candy-1.jpg
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute
Udane wypieki na Wielkanoc – porady last minute

Mazurki, babki i serniki już niedługo zagoszczą na naszych świątecznych stołach. Jednak zanim będziemy mogli rozkoszować się smakiem tradycyjnych wielkanocnych wypieków, trzeba będzie je przygotować. Podpowiadamy co zrobić, by wszystkie ciasta się udały.

REKLAMA

• Dobry przepis. To właściwie główny „sprawca" udanego wypieku. Oczywiście doświadczone gospodynie domowe i piekarze większość ciast robią „na wyczucie", ale większość zwykłych śmiertelników nie ma takiego daru, warto więc posiłkować się doświadczeniem innych. W przepisach nie tylko podane są odpowiednie ilości i proporcje składników, ale też określona jest każda czynność i kolejność dodawania i mieszania poszczególnych składników, co bezpośrednio przekłada się na udany wypiek. Inaczej bowiem robi się ciasto ucierane, inaczej sernik, jeszcze inaczej biszkopt. Wiedza taka z pewnością zaprocentuje wspaniałymi domowymi wypiekami. Jeśli nie posiadamy w domu receptury na przygotowaniu idealnego ciasta, może nam pomóc… piekarnik. Nowoczesne modele mogą być wyposażone
w elektroniczną książkę kucharską, czyli kilkanaście lub kilkadziesiąt przepisów które wybieramy na panelu LCD.

• Składniki. Zawsze wybierajmy produkty świeże, najwyższej jakości. Tylko takie składniki mogą zagwarantować, że ciasto będzie miało wyśmienity smak i właściwie wyrośnie. Dbajmy też o wyrównaną temperaturę wszystkich składowych ciasta – zbyt duża różnica temperatury poszczególnych produktów (np. jajek, tłuszczu itp.) może być przyczyną warzenia się ciasta
i nieudanych wypieków.

• Czas i temperatura. To niezwykle ważne parametry podczas przyrządzania wypieków. Większość ciast nie znosi pośpiechu. Innymi słowy lubią, kiedy poświęca im się czas i uwagę, kiedy poszczególne składniki miesza się spokojnie, z należytą pieczołowitością. Pośpiech sprzyja jedynie pomyłkom, a w przypadku komponowania ciasta pomyłki takie mogą przynieść opłakane skutki w postaci niewyrośniętego lub niesłodkiego placka a nawet zakalca.

Również podczas samego pieczenia musimy zwracać uwagę zarówno na czas jak i temperaturę. Wartości te występują w każdym przepisie, warto jednak zdawać siebie sprawę, że są one podawane w przybliżeniu i nawet najlepszy przepis nie zastąpi naszej czujności i kontroli postępów pieczenia. Temperatura piekarnika może być też różna w zależności od konkretnego modelu urządzenia. Zazwyczaj w piekarnikach elektrycznych zleca się pieczenie ciast na niższych poziomach, w gazowych zaś na wyższych.

• Akcesoria. Nieodłącznym elementem podczas pieczenia jest wałek do ciasta. Dostępne na rynku modele wałków do ciasta różnią się materiałem, z którego zostały wykonane, a tym samym właściwościami. Najwygodniejsze wałki silikonowe i z tworzyw sztucznych są lekkie, łatwo się je czyści nawet w zmywarce a ciasto nie przywiera do nich. Najbardziej popularny
w polskiej kuchni wałek drewniany z łatwością poradzi sobie z rozwałkowaniem każdego ciasta, jest wygodny i prosty w użyciu. Niestety – tutaj konieczne jest użycie mąki, gdyż ciasto chętnie przywiera do drewnianej powierzchni wałka, który nie nadaje się do mycia w zmywarce.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA