REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Trendy kulinarne na rok 2018 – nie daj się zaskoczyć!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 14 marz 2018 21:05
Trendy kulinarne na rok 2018 – nie daj się zaskoczyć!
Pasztet
Trendy kulinarne na rok 2018 – nie daj się zaskoczyć!
Trendy kulinarne na rok 2018 – nie daj się zaskoczyć!
Trendy kulinarne na rok 2018 – nie daj się zaskoczyć!
Trendy kulinarne na rok 2018 – nie daj się zaskoczyć!

Rok 2017 upłynął pod znakiem zdrowego trybu życia i dbania o to, co jemy. Owsianka na mleczku roślinnym, a może kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy? To były topowe pozycje kulinarne ubiegłego roku! A co przyniesie dalsza część 2018 roku? Jakie nowości pojawią się na naszych talerzach? Moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana!

REKLAMA

Czynnikiem zmian w sposobie naszego odżywiania się jest z pewnością coraz większa dostępność do informacji – nasza świadomość dotycząca jakości, pochodzenia czy wartości odżywczych spożywanych produktów wciąż rośnie. Szperamy w Internecie, sięgamy do e-booków i książek kulinarnych, czerpiemy inspiracje z programów telewizyjnych. Pamiętajmy jednak, by selektywnie podchodzić do docierających zewsząd nowinek. Zdobywajmy wiedzę opartą na wiarygodnych źródłach. Warto opierać się na autorytetach, jakim jest na przykład Instytut Żywności i Żywienia.

Ponadto niemal nieodłączną częścią naszej codzienności stały się tematy dotyczące diety i fitnessu. Z ciekawością śledzimy portale społecznościowe znanych trenerek czy dietetyków. Jedzenie nie jest więc już tylko i wyłącznie czynnością zapewniającą przetrwanie, mającą dostarczyć nam energii do działania. Spożywanie posiłków to forma relaksu, celebrowania chwili oraz sposób na inwestycję w zdrowie i atrakcyjny wygląd. Chcemy jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo. A co w tej materii przyniesie rok 2018?

Fleksitarianizm – z czym to się je?

Rok 2018 zrywa ze wszystkimi twardo narzuconymi zasadami odnośnie odżywiania. W miejscu dość restrykcyjnych diet prężnie przybiera na sile fleksitarianizm. Co to takiego? Jest to sposób odżywiania się polegający na świadomej, stopniowej rezygnacji z dań mięsnych na rzecz tych wegetariańskich. Szacuje się, że w Polsce 20% mięsożerców chce ograniczyć spożywanie mięsa. W praktyce wygląda to tak, że osoba w większej mierze sięga po dania jarskie, a te mięsne wybiera okazjonalnie, np. podczas spotkania z przyjaciółmi czy rodzinnego obiadu. Zaletą tej diety jest to, że nie narzuca ona żadnych sztywnych zasad odnośnie ilości zjadanych składników. Fleksitarianizm może, ale nie musi, być pierwszym etapem do rozpoczęcia typowo roślinnego odżywiania.

W obecnym roku chętnie zaczniemy sięgać po roślinne alternatywy mleka (napoje roślinne – np. sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe), co wzbogaci i urozmaici naszą dietę. Będziemy szukać inspiracji do wykorzystywania i tworzenia nowych dań z roślin strączkowych, takich jak soczewica, cieciorka czy fasola. Na popularności zyskają dania z kalafiora, np. puree czy ryż. A co na deser? Pudding chia! Nadal będziemy szaleć na punkcie małych ziarenek szałwii hiszpańskiej łączonych z napojami roślinnymi.

Fleksitarianizm to dieta wybierana często przez osoby, które chcą zdrowiej i bardziej świadomie się odżywiać. Taki sposób żywienia wpływa także pozytywnie nie tylko na nas, ale i na środowisko. Ponadto osobami decydującymi się na fleksitarianizm czasem kierują też pobudki etyczne i chęć walki o prawa zwierząt. Jedno jest pewne – ten sposób odżywiania pozwala wprowadzić do naszego życia same dobre nawyki. Niezwykle bowiem ważne jest to, by jeść świadomie. Pamiętajmy o tym!

Czas na Orient!

Ten rok ma należeć do kuchni azjatyckiej – w szczególności koreańskiej. W poszukiwaniu prawdziwie orientalnych smaków sięgniemy także po przepisy kuchni tajskiej czy wietnamskiej. Zyskały one na popularności dzięki połączeniu wyrazistych smaków. W tym roku zainteresowaniem będą cieszyć się dania typu stir-fry, czyli stworzone z wykorzystaniem techniki energicznego smażenia na dużym ogniu. Sam proces jest tutaj krótki, intensywny. Wszystko odbywa się w ruchu. Chcąc przygotować dania rodem z jamy złotego smoka, w naszej kuchni nie może zabraknąć produktów takich jak: kolendra, bambus, olej sezamowy czy chili.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA