Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Tradycyjne bożonarodzeniowe potrawy w nowej odsłonie. Sprawdzone przepisy na świąteczne hity

  • Autor: ut
  • 19 gru 2018 15:06
Tradycyjne bożonarodzeniowe potrawy w nowej odsłonie. Sprawdzone przepisy na świąteczne hity
Tradycyjne bożonarodzeniowe potrawy w nowej odsłonie. Sprawdzone przepisy na świąteczne hity

Barszcz z uszkami, karp w galarecie czy makowiec to tradycyjne dania, które goszczą na wigilijnym stole. Co roku pojawiają się jednak coraz to nowsze wersje tych popularnych świątecznych potraw. Co w tym roku będzie królować w naszym menu podczas Bożego Narodzenia?

REKLAMA

Zbliżające się święta to przede wszystkim tradycja: wspólne ubieranie choinki, dzielenie się opłatkiem, wręczanie prezentów i spotkania z rodziną. Coraz chętniej odchodzimy jednak od tradycji, jeśli chodzi o 12 potraw, które będziemy spożywać po ukazaniu się pierwszej gwiazdki. Przedstawiamy pięć dań, które będą hitem na bożonarodzeniowych stołach.

1. Pieczone pierogi ze śledziem
To danie to połączenie dwóch dań, których nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Jego przygotowanie zaczynamy od wyrobienia ciasta, takiego samego jak na pierogi. Do wykonania farszu potrzebujemy: 500 g wymoczonych śledzi a’la matias, 8 suszonych śliwek, dużą cebulę, 2 łyżki masła, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczyptę tymianku i papryki słodkiej mielonej oraz pieprz i sól do smaku. Posiekane śliwki i cebulę dusimy przez 5 minut. Następnie dodajemy tymianek, paprykę, koncentrat i dusimy jeszcze około 3 minut. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia. Następnie do wystudzonej mieszkanki dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śledzie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy we wcześniej przygotowane ciasto i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 45 minut. Pieczone pierogi ze śledziem możemy podać na zimo lub na ciepło.

2. Krem buraczany z malinami
Od kilku lat na naszych stołach coraz częściej goszczą zupy kremy. Są szybsze w przygotowaniu, a do tego porównywane są do dań z najlepszych restauracji. W tym roku tradycyjny barszcz czerwony można zastąpić kremem buraczanym z dodatkiem malin. Do tego dania będziemy potrzebować: 1 kg buraków, 1 litr bulionu warzywnego, 150 g mrożonych malin, 2-3 ząbki czosnku, ½ łyżeczki suszonego tymianku, szczyptę imbiru, sól, pieprz i oliwę. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy je wraz z czosnkiem na oliwie około 10 minut na małym ogniu. Dodajemy bulion i gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy maliny i całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku imbirem, solą i pieprzem. – Kremy pozwalają na większe odstępstwa od przepisu niż tradycyjne zupy. Przede wszystkim możemy eksperymentować z dodatkami. Do takiego dania idealnie pasują grzanki czy groszek ptysiowy, ale także ricotta czy kozi ser – komentuje Arkadiusz Drążek z ZPC Brześć, rodzinnej firmy produkującej wyroby z ciasta ptysiowego.

3. Makaron nadziewany rybą w galarecie
Ryba w galarecie to kolejny świąteczny przysmak, który króluje w większości polskich domów na Wigilii. Wystarczy jednak lekko zmodyfikować przepis, żeby otrzymać coś zupełnie nowego. Do wykonania nowej wersji tego tradycyjnego dania potrzebujemy: paczkę makaronowych muszli, 40 dag ulubionej ryby, ugotowane na twardo jajko, 10 dag pieczarek, cebulę dymkę, włoszczyznę, żelatynę, sól, pieprz i natkę pietruszki. Przygotowanie zaczynamy od ugotowania wywaru z włoszczyzny. Pod koniec gotowania dodajemy do niego rybę i dusimy ją, jednak nie dłużej niż 15 minut. Tak przygotowany wywar przecedzamy i odstawiamy go do ostudzenia. Na patelni obsmażamy drobno pokrojone pieczarki z poszatkowaną dymką. Rybę pozbawiamy ości i rozdrabniamy ją, po czym mieszamy z usmażonymi pieczarkami i pokrojonym drobno jajkiem. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ugotowany makaron al dente wypełniamy farszem i układamy w salaterce. Zalewamy galaretą przygotowaną z żelatyny i bulionu. Tak przygotowane danie nie potrzebuje żadnych dodatków. Wyjęte z lodówki może od razu pojawić się na stole.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA