Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą

  • Autor: ut
  • 23 maj 2019 20:58
Tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą
Tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą
Tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą
Tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą

Tortilla z białą quinoą, gaucamole i pikantną salsą

REKLAMA


Składniki:
 Quinoa biała 2x80 g (np. marki Britta)
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
 1/2 awokado
 2 ząbki czosnku
 1 limonka
 1 czerwona papryka
 1 mała cebula
 1 pęczek szczypiorku
 1 dojrzały pomidor
 1 mała papryczka chili
 mały pęczek kolendry lub pietruszki
 opakowanie rukoli lub innej, dowolnej sałaty
 ser feta (lub tofu w wersji wegańskiej)
 garść orzechów ziemnych
 8 małych tortilli na taco lub 4 duże na tortille
 oliwa
 sól i pieprz
Wykonanie
1. Quinoę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (przed ugotowaniem quinoę należy przepłukać)
2. Orzechy prażymy na suchej patelni aż się delikatnie zabrazowią i delikatnie siekamy.
3. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, szczypiorek na dowolne mniejsze kawałki, pomidory kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno kolendrę i chili. Limonkę kroimy na 4 części.
4. Z pomidorów, połowy czosnku i chili (opcjonalnie i dowolna ilość) przygotowujemy salsę. Mieszamy wszystkie składniki doprawiamy solą, dodajemy 2 łyżki oliwy i wyciskamy sok z jednej ćwiartki limonki.
5. Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki.
6. Z awokado i pozostałego czosnku przygotowujemy guacamole - miąższ z awokado mieszamy z czosnkiem, sokiem z ćwiartki limonki oraz szczypta soli. Widelcem rozgniatamy aż powstanie w miarę jednolita masa.
7. Ugotowaną quinoe przekładamy na patelnię. Doprawiamy papryką, kuminem, 1 łyżeczką soli, czarnym pieprzem oraz sokiem z ćwiartki limonki. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając.
8. Na drugiej patelni lub w piekarniku podgrzewamy delikatnie placki tortilli.
9. Na każdy placek nakładamy gaucamole, quinoę, salsę, a kolejno warzywa, ser oraz orzechy, paprykę, cebulę, szczypiorek, ser, orzechy, na końcu całość skrapiamy sokiem z limonki.
10. Tortille zawijamy razem ze składnikami. Najlepiej podawać ciepłe.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA