REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Tartaletki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu

  • Autor: Urszula Tatur
  • 14 lut 2017 09:14
Tartaletki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu
Dan Cake

Chcą bliskiej osobie sprawić w tym wyjątkowym dniu przyjemność warto pomyśleć o pysznym deserze na bazie składników uważanych za afrodyzjaki.

REKLAMA

Mini tartaletki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu


Składniki na ok. 12 tartaletek:
• 500 g orzeszków ziemnych
• 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
• 10 daktyli (opcjonalnie)
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka soku z cytryny
• opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. od Dan Cake)

Przygotowanie:
Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu. Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA