REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

  • Autor: Urszula Tatur
  • 19 sie 2017 10:19
Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym
Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

W niewielkich, rubinowych kuleczkach czerwonej porzeczki kryje się prawdziwe bogactwo witaminy C, P, kwasu askorbinowego i pektyn. Te letnie owoce świetnie wspomagają naszą odporność, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają koloryt skóry, zapobiegają miażdżycy i chorobom układu naczyniowego.

REKLAMA

Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

Składniki:
• pistacje obrane niesolone – 300 g
• śmietanka 30% - 200 ml
• cukier puder – 50 g
• serek mascarpone – 200 g
• czerwone porzeczki obrane – 500 g
• miód płynny – 2 łyżeczki
• czerwone wino półwytrawne – 1/3
• tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) - opakowanie

Przygotowanie:

Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy. Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA