REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Tarta z jajkami, kiełbasą polską i śliwką kalifornijską

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 marz 2018 10:30
Tarta z jajkami, kiełbasą polską i śliwką kalifornijską
Tarta z jajkami, kiełbasą polską i śliwką kalifornijską
Tarta z jajkami, kiełbasą polską i śliwką kalifornijską
Tarta z jajkami, kiełbasą polską i śliwką kalifornijską

Wielkanocne menu można wzbogacić o nieco bardziej nowoczesny przepis. Proponujemy zatem tartę z jajkami, kiełbasą polską i śliwką kalifornijską.

REKLAMA

Tarta z jajkami, kiełbasą polską i śliwką kalifornijską


Składniki:
Ciasto:
 200g mąki pszennej
 100g mąki orkiszowej
 2 jaja
 ½ łyżeczki soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 150g masła
Farsz:
 2 jaja ugotowane na twardo
 2 kiełbasy polskie
 10 śliwek kalifornijskich
 Ok. 12 cm kawałek pora
 Świeży tymianek
 80g sera Lazur
 1 łyżka masła
 250ml śmietany 22%
 2 jaja
 Sól, pieprz

Przygotowanie:

Do malaksera przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Wbijamy jaja, dodajemy kawałki zimnego masła, sól i miksujemy najlepiej pulsacyjnie całość. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę, krótko wyrabiamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Kiełbasę parzymy 10 minut we wrzątku, studzimy i kroimy w ukośne, duże plastry. Śliwki kroimy w paski a por w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i prażymy na nim krótko por, tylko tle by zmiękł i lekko się zeszklił. Doprawiamy solą i pieprzem i ściągamy z patelni, na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną kiełbasę i krótko ją smażymy aż zrobi się lekko brązowa. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm, wykładamy nim spód i boki tortownicy. Nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy ceramiczne kulki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Następnie ściągamy papier, układamy na cieście por, kiełbasę, śliwki kalifornijskie, kawałki sera i jaja pokrojone na ćwiartki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i listkami tymianku. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajami i zalewamy tartę. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA