REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu

  • Autor: Urszula Tatur
  • 07 cze 2017 09:31
Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu
fot. 123rf

Chcąc wprowadzić nutę nowości do domowej kuchni nie musimy porywać się na najbardziej wykwintne receptury. Klucz do nowego odkrycia może być bowiem bardzo prosty.

REKLAMA

Tarta z boczkiem i orzechami w karmelu
Składniki na ciasto:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• ¼ łyżeczki soli
• 1 łyżka zimnej wody

Mąkę posiekać z masłem. Dodać jajko, sól, wodę i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia tart, wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, następnie wyciągnąć do ostygnięcia.

Pozostałe składniki:
• 100 g wędzonego boczku parzonego
• 150 g sera Podlaskiego MSM Mońki
• 100 g suszonych pomidorów
• 150 ml śmietanki 30%
• 1 jajko
• ¼ łyżeczki płatków chili
• 1 łyżka miodu
• 1 garść łuskanych orzechów włoskich
• rukola
• konfitura żurawinowa

Wykonanie:
Boczek pokroić w słupki, podsmażyć na patelni na złoty kolor i wystudzić. Dodać starkowany na grubym oczku ser żółty i pokrojone w paseczki pomidory. Całość zalać śmietanką, dodać jajko, płatki chili i wymieszać. Tak powstałą masę wlać na wcześniej podpieczone ciasto. Orzechy wymieszać z miodem i wyłożyć na wierzch tarty. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC.
Podawać ze świeżą rukolą i konfiturą żurawinową.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA