REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Szybkie i smaczne obiady „po szkole”

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 wrz 2016 10:00
Szybkie i smaczne obiady „po szkole”
Fot. Knorr
Szybkie i smaczne obiady „po szkole”
Szybkie i smaczne obiady „po szkole”
Szybkie i smaczne obiady „po szkole”
Szybkie i smaczne obiady „po szkole”

Nadeszło nieuchronne. Dzwoni budzik i przecieramy oczy ze zdziwienia, że już trzeba wstawać. Szybkie śniadanie w locie, bo za chwilę trzeba ruszyć – dzieci odprowadzić do przedszkola, odwieźć „starszaki do szkoły”, by potem pędzić do pracy. A po kilku godzinach znowu w pędzie wracamy do domu … głodni.

REKLAMA

Czas na obiad – jak zawsze musi być smacznie, ale teraz, kiedy pożegnaliśmy wakacje, powinno być też szybko i prosto. Po pracy, po szkole nie mamy sił i czasu, by spędzać w kuchni ostatnie godziny dnia, które przecież powinniśmy ponadto poświęcić byciu razem z dziećmi. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, poleca więc kilka przepisów na doskonałe obiady na bazie soczystych i aromatycznych mięs, których przygotowanie zajmie nam naprawdę niewiele czasu.

Kurczak w serowej kołderce
Dzieci nie zawsze mają ochotę zajadać się przygotowywanymi przez nas z myślą o nich daniami. Dlatego warto jest przyrządzać potrawy, które lubią, ale serwować je w nowym, ciekawym wydaniu, np. piersi z kurczaka. Podanym w panierce z chleba tostowego i sera pleśniowego nie będą mogły się oprzeć.
„Są takie dania, które choć bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, smakiem przypadną do gustu największym miłośnikom dobrej kuchni. Tak jest w przypadku odpowiednio przyrządzonych piersi z kurczaka, charakteryzujących się delikatnym i łagodnym smakiem. Wystarczy odrobina fantazji, by stworzyć pyszne danie”, zachęca Piotr Murawski.

Udko pieczone!
W kategorii dań obiadowych, których przygotowanie nie będzie wymagać od nas dużego nakładu czasu i energii, zdecydowanie warto wziąć pod uwagę udka z kurczaka. Można je smażyć, zapiekać czy dusić. Pieczone w panierce z płatków owsianych i musztardy nabiorą zupełnie nowego i oryginalnego smaku. Z pewnością polubią je także najmłodsi.

Kuchnia pachnąca rozmarynem
Sposobem na przyrządzenie prostych, a zarazem smacznych dań jest m.in. pieczenie. Pozwala nam ono zaoszczędzić dużą ilość czasu – kiedy mięso będzie nabierać smaku w piekarniku, my możemy ten czas poświęcić rodzinie. Wystarczy dzień wcześniej poświęcić chwilę, by odpowiednio zamarynować mięso. W ten sposób przygotujemy obiad nawet na dwa najbliższe dni.
„Dla najbliższych zawsze warto jest przygotowywać dania wyjątkowe, takie jak na przykład różnego rodzaju pieczenie. Doskonałym pomysłem będzie karkówka. Z dodatkiem rozmarynu wypełni naszą kuchnię wyjątkowym aromatem”, mówi Piotr Murawski.

Złociste kolory na talerzu
By nieco urozmaicić nasz codzienny jadłospis, możemy sięgnąć po żeberka obtoczone w sezamie. Pyszne i chrupiące, doskonałe jako propozycja na obiad dla całej rodziny.
„Żeberka z dodatkiem sezamu wypadną świetnie. Ważne jest, by pamiętać, że najlepiej przygotować je dzień wcześniej, tak by nabrały smaku dzięki marynacie”, mówi Piotr Murawski.

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA