Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Szukasz zdrowej diety? Sezonowe odżywianie to strzał w dziesiątkę

  • Autor: Urszula Tatur
  • 26 paź 2018 22:36
Szukasz zdrowej diety? Sezonowe odżywianie to strzał w dziesiątkę
Szukasz zdrowej diety? Sezonowe odżywianie to strzał w dziesiątkę

Ile to razy analizowałaś, którą spośród setek rozmaitych diet wybrać dla siebie? Jeśli restrykcyjne sposoby odżywiania i drakońskie kuracje odchudzające nie są dla Ciebie, istnieje bezpieczne, a co najważniejsze zdrowe rozwiązanie. Wystarczy jedynie dostosować własne menu do zmieniających się pór roku i z fantazją korzystać z sezonowych darów natury, których jesienią nie brakuje.

REKLAMA

W rytmie natury
Dynia - przez wielu nazywana królową jesieni, to warzywo, którego w październikowo-listopadowym jadłospisie nie powinno zabraknąć. Przybierająca rozmaite kształty i kolory, kusi nie tylko oryginalnym wyglądem, ale przede wszystkim bogactwem właściwości smakowych i zdrowotnych. Niskokaloryczna, lekkostrawna, pełna składników odżywczych i minerałów, znakomicie odkwasza organizm, a po obróbce termicznej zachowuje wszelkie wartości odżywcze. Nie bez przyczyny więc tak chętnie wykorzystywana jest w kuchni. Ze względu na swoją wszechstronność równie dobrze sprawdzi się w licznych odmianach dań wytrawnych, jak i podawana na słodko – w formie ciast czy deserów. Jak podkreśla Małgorzata Rudomina, ekspert marki Eisberg, to smakowite warzywo daje nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. – Choć dynię najczęściej spożywamy pod postacią aromatycznej i rozgrzewającej zupy, warto pokusić się, by tradycyjny pomarańczowy krem zyskał nieco odświeżenia. Pomocny będzie jarmuż, który ze słodkawą dynią tworzy spektakularny duet smaków. Dodatkowo jesienne warzywa – z dynią i jarmużem na czele – zapewnią solidną dawkę witamin podane, np. jako kremowy i sycący koktajl. Co poza dynią i jarmużem? – Entuzjaści sezonowego odżywiania jesienią nie mogą narzekać, bo kolorowych i aromatycznych warzyw
w tym okresie jest od groma. Pewnie dlatego patisony, cukinie, szpinak, seler, kalarepa czy marchew królują w jesiennym menu osób, które pragną odżywiać się świadomie. Jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie zdrowych przekąsek na cały dzień, warto sięgnąć po sałaty warstwowe Red Fork, zawierające świeże warzywa – marchewkę czy młody szpinak – dodaje Małgorzata Rudomina.

Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem
Składniki:
- 1 dynia
- kilka liści Jarmużu marki Eisberg
- 1,5 litra rosołu
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)

Wykonanie:
Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek i szalotki drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8-9 minut, czasami mieszając. Usmażone warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach, z ciemnym grillowanym pieczywem.
Smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA